Бивши премијер Украјине: Кијев изгубио способност да напада, офанзива до сада без успеха

Оружане снаге Украјине одустале су од напада и прешле су на дефанзиву, што указује да је ситуација за Кијев забрињавајућа, оцењује Николај Азаров

Украјина је комплетно изгубила потенцијал за офанзивна дејства, а досадашња операција Кијева била је без успеха, што је нанело значајан удар председнику Украјине Владимиру Зеленском, каже бивши премијер Украјине Николај Азаров.

Азаров истиче да су због изјава Зеленског и његовог режима и украјински народ, и њихови западни спонзори имали знатно већа очекивања од тако дуго најављиване офанзиве. 

Због тога, администрација Зеленског сада захтева од војске да "оперативно покаже успехе на фронту, како би се оправдали пред западним партнерима, који су наоружавали Оружане снаге Украјине пред почетак контраофанзиве", каже он. 

Али, како додаје, сва проблематика је у томе што Украјина и нема шта да покаже Западу. Кијев је до сада у борбама већ употребио више од 50 одсто западног оружја које је добио, а остао је без макар петине. 

"Сада Оружане снаге Украјине прелазе са офанзиве на дефанзиву, и то је забрињавајући сигнал, који показује да је у потпуности изгубљен офанзивни капацитет. А на Западу за то време постепено схватају да Украјина није имала никакав план и да је Кијев своје партнере буквално 'вукао за нос'. Самим тим ће партнери све невољније пружати Украјини финансијску помоћ", предвиђа Азаров. 

Украјинска контраофанзива почела је, подсетимо, 4. јуна, након више месеци најављивања. Ипак, свега три месеца касније, председник Русије Владимир Путин је изјавио да је  "контраофанзива" пропала. Према његовим речима, у покушајима да "по сваку цену постигне резултат", Украјина је изгубила 71.500 војника, као да то и нису њихови људи.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу такође је потврдио да Оружане снаге Украјине нису постигле своје циљеве ни у једном правцу на фронту. 

Нешто слично, али мало другачијим речима казао је и Зеленски у последњем интервјуу за Си-Би-Ес. Он је признао да је офанзива спора и да је ситуација тешка.