Свет

Бивши украјински председник у униформи с нацистичким симболима

Десета брдска јуришна бригада, коју је Порошенко посетио док је носио "црно сунце" на рамену јакне, названа је "Еделвајс", чији је симбол рунолист користила нацистичка Прва брдска дивизија Вермахта
Бивши украјински председник у униформи с нацистичким симболима© © Telegram / PresidentPoroshenko

Бивши председник Украјине Петар Порошенко посетио је трупе своје земље када је фотографисан у војној униформи на којој је нашивен нацистички симбол – "црно сунце", познато и као Sonnenrad (Schwarze Sonne), које се налазило у замку Вевелсбург нацистичког генерала и првог човека СС-а Хајнриха Химлера.

Овај нацистички симбол користе различите неонацистичке групе широм света, а посебно је био присутан у редовима злогласног украјинског батаљона Азов.

Чини се да амблем којим се украсио Порошенко потиче из 36. бригаде маринаца украјинских оружаних снага будући да је бивши председник фотографисан и са чланом његове партије Европска солидарност и капетаном у 36. бригади Валеријем Прозапасом, који је носио идентични амблем.

Десета брдска јуришна бригада, коју је Порошенко посетио док је носио "Црно Сунце" на рамену јакне, названа је "Еделвајс" (рунолист) пошто је Зеленски формално доделио ознаку јединици у фебруару.

Украјинска војска пак негира да назив има везе с нацистичком Првом брдском дивизијом Вермахта, познатом по ратним злочинима које су починиле њене трупе на Источном фронту, а користила је поменути цвет као обележје.

Након Мајдана 2014. у Кијеву, то јест насилне промене режима, нашироко је документована све раширенија популарност неонациста у Украјини, а посебно међу војним трупама које се боре против Русије.

С тим у вези је и један од циљева руске Специјалне војне операције – денацификација Украјине.

image
VV inauguration
banner