Свет

Неславни рекорд у САД: Више од 500 масовних пуцњава од почетка године

Највећи број масовних пуцњава у Америци забележен је 2021, када је пријављено 689 таквих инцидената. Током 2022. број је пао на 647, али су подаци ФБИ показали да је број жртава порастао
Неславни рекорд у САД: Више од 500 масовних пуцњава од почетка годинеwww.globallookpress.com © Kyle Mazza

Број масовних пуцњава у Сједињеним Америчким Државама премашио је током викенда 500, што у просеку износи скоро две масовне пуцњаве дневно, указује Архив оружаног насиља (ГВА).

У недељу је полиција у Денверу поставила упозорење на друштвеној мрежи Икс, потврђујући да се десила пуцњава у којој је повређено пет људи, што је био 500. инцидент ове године. 

Само неколико сати касније, полиција Ел Паса известила је да истражује јутарњу пуцњаву у источном Ел Пасу у којој је живот изгубио 19-годишњи младић, а повређено је још петоро, чиме се број масовних пуцњава попео на 501. 

На сајту ГВА масовна пуцњава се дефинише као инцидент у коме је упуцано четворо или више људи, који су или повређени или убијени, не рачунајући нападача. 

Највећи број масовних пуцњава у Америци забележен је 2021, када је пријављено 689 таквих инцидената. Током 2022. број је пао на 647, али су подаци ФБИ показали да је број жртава порастао. 

Недавно је Национални центар за статистику образовања објавио годишњи извештај о криминалу и безбедности, у коме се наводи да је у школској 2021/22. било 188 пуцњава у школама у којима је било жртава, што је двоструко више од броја инцидената забележених годину дана раније.  

Број масовних пуцњава расте током последње деценије: у 2014. забележена су 273 инцидента.

Једна студија објављена у фебруару показује да је број оних који поседују оружје порастао последњих година: чак 7,5 милиона одраслих Американаца постали су нови власници оружја између јануара 2019. и априла 2021.

Други амандман Устава САД гарантује право на ношење оружја, а око трећина одраслих Американаца каже да поседује оружје. Међутим, анкета коју је спровео "Галуп" у октобру 2022. открива да се већина Американаца залаже за контролу оружја, а 57 одсто подржава строже законе о оружју. 

Мишљења су, ипак, и даље подељена. Према другој студији "Галупа", демократе су скоро једногласне у подршци контроли оружја, док се мање од четвртине републиканаца залаже за строже прописе.

image