Нове чистке у украјинском министарству одбране

"Има много играча који немају користи од јаког Министарства одбране током рата", написао је раније сада отпуштени украјински званичник Дејнега

Кабинет министара је управо отпустио све заменике министара одбране и државног секретара министарства, јавља депутат Врховне раде Алексеј Гончаренко на Телеграму.

Међу отпуштенима нису једино "први заменик Пављука и државни сектретар министарства", прецизира он.

Отпуштена је и Ана Маљар, која се недавно прославила објављивањем нетачне информације о наводном преузимању Андрејевке у ДНР, што је објаснила као неспоразум у комуникацији.

"Маљар је такође добила отказ", јасан је украјински званичник који је отказима посветио неколико објава од јутрос.

Једна од њих привлачи пажњу јер је једина са сликом и једина у којој Гончаренко показује прљав веш који је можда довео до чистки у украјинском војном врху у којој критикује ранију објаву Виталија Олеговича Дејнеге, бившег одговорног за питања дигиталног развоја.

"Знам да одређени број људи у овој земљи жели моју оставку. Већ пола године ми стоји с кост у грлу. Више пута су ми претили да ће ме отпустити ако не будем сарађивао. Има много играча који немају користи од јаког министарства одбране током рата. Некоме ће моје уклањање са функције бити спас од смене, некоме прилика да побегне од крајње озбиљних правних последица, а некоме прилика да ослабе један од кључних ресора у држави у своју корист", написао је раније Дејнега на друштвеним мрежама.

Ту објаву је поделио и Гончаренко уз опис:"У његовој објави можете наћи патетику, сузе и историју. О корупцији у Министарству одбране боље је ћутати".

Нема више информација о разлогу због којих је чак седморо украјинских званичника отпуштено, мада, није први пут да се од почетка Специјалне војне операције у украјинском војном врху дешавају чистке.