Сенатор: Да ли је трансродни портпарол украјинске војске повезан с америчким обавештајцима

Амерички сенатор затражио је објашњење од Бајденове администрације да ли је портпарол украјинске војске сарадник обавештајних служби САД

Сенатор Џеј Ди Венс затражио је од највиших званичника Беле куће објашњење да ли је транс портпарол(ка) украјинске војске Сара Ештон-Сирило повезана са америчким обавештајним службама као и да ли Вашингтон субвенционише особу која прети прогоном руских "пропагандиста".

У писму државном секретару Ентонију Блинкену, министру одбране Лојду Остину и директорки Националне обавештајне службе Аврил Хејнс, републикански сенатор из Охаја Џеј Ди Венс затражио је све информације које влада САД има о бившој новинарки, која је наводно рођена у Америци.

Сара Ештон-Сирило - рођена као Мајкл Џон Сирило - постављена је за портпарола украјинске војске раније ове године.

Ештон-Сирило је привукао пажњу јавности бизарним иступима, укључујући и називање Владимира Путина "вампиром" и позивима на убиства руских новинара, тачније "лов" на савезнике Кремља који делују у Украјини као "пропагандисти".

"Протеклих дана кружи видео снимак појединца који тврди да је портпарол украјинске војске који говори енглески. На снимку, ова особа, Сара Ештон-Сирило, гледа директно у камеру и прети физичким насиљем сваком ко шири 'руску пропаганду'", написао је сенатор у писму и додао да је видео информације да је "ова особа Американац, бивши обавештајни оперативац у Сједињеним Државама и сарадник украјинске владе".

"Да ли је ова особа запослена у украјинској војсци и да ли имамо разлога да верујемо да је обештећена коришћењем америчких ресурса? Да ли је ова особа амерички држављанин? Да ли је икада служила, у било ком својству, америчким обавештајним службама? Имамо ли разлога да верујемо да украјинске снаге или обавештајне службе планирају да почине акте насиља против оних који се баве 'руском пропагандом'?", упитао је сенатор званичнике Бајденове администрације.

Венс је такође изразио забринутост да се долари америчких пореских обвезника користе за подржавање насиља или претње насиљем против људи који говоре шта мисле, напомињући да су амерички новинари, па чак и актуелни председнички кандидати, клеветани као пропагандисти Русије.

"Ако Украјинци желе да ангажују чудаке да прете Американцима и другима зато што говоре своје мишљење, претпостављам да је то њихово право. Не би требало да користе наше доларе да то ураде. И не треба да се претварамо да је ово рат за слободу када наш наводни савезник прети насиљем сваком ко се противи рату", рекао је сенатор Венс "Брајтбарту".