Свет

Прекините да нас узнемиравате: Тајван уочио више од 100 кинеских авиона близу острва

Број забележених ратних авиона представља "озбиљне изазове за Тајвански мореуз и регионалну безбедност", наводи се у саопштењу министарства
Прекините да нас узнемиравате: Тајван уочио више од 100 кинеских авиона близу острваGetty © Annabelle Chih / Stringer

Тајванско министарство одбране позвало је Пекинг да прекине своје "упорно војно узнемиравање", након што је открило више од 100 кинеских ратних авиона у близини острва у периоду од 24 сата између недеље и понедељка.

Број регистрованих ратних авиона представља "озбиљне изазове за Тајвански мореуз и регионалну безбедност", наводи се у саопштењу министарства, преноси Си-Ен-Ен.

Према мапи лета коју је доставило министарство, 40 од 103 прешло је линију у Тајванском мореузу који раздваја острво од Кине и ушло у југозападне и југоисточне самопроглашене делове тајванске зоне идентификације противваздушне одбране, саопштиле су власти у Тајпеју.

"Између 17. и 18. септембра, Министарство националне одбране је открило укупно 103 кинеска ратна авиона, што је рекордна бројка. Ови летови представљају велике безбедносне изазове широм Тајванског мореуза и у региону", наводи се у саопштењу, преноси Радио слободна Европа.

"Наставак војних провокација Пекинга могао би врло лако довести до повећања тензија и погоршања регионалне сигурности", саопштило је министарство које је позвало Кину да "одмах заустави такве деструктивне једностране акције".

Кинеска владајућа Комунистичка партија сматра Тајван делом своје територије.

Тајванско министарство одбране саопштило је да мир у Тајванском мореузу кључан за одржавање стабилности и просперитета Индо-пацифичког региона.

Највише кинеских ратних авиона који су ушли у тајванске зоне идентификације противваздушне одбране у року од 24 сата било је у октобру 2021, када је 56 авиона извршило упад у једном дану.

image