Свет

И Мађари се спремају: Будимпешта планира велике војне вежбе због Украјине

Последњи пут тако велике војне вежбе одржане су 2015. године због миграционе кризе у ЕУ
И Мађари се спремају: Будимпешта планира велике војне вежбе због Украјинеwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Начелник мађарског генералштаба данас је објавио да ће Мађарска у новембру спровести највеће војне вежбе у земљи за последњих неколико година. Разлог је, како је речено, ситуација у Украјини, која је, иначе, сусед Мађарске на истоку. 

"Промене у сфери безбедности у Мађарској натерале су нас да другачије гледамо на ситуацију", рекао је главнокомандујући генералштаба.

Према његовим речима, након отпочињања борби у зони Специјалне војне операције у Украјини било је потребно продрмати војску, која се навикла на мирне услове. 

"Било је потребно кориговати њену припрему и повећати борбену готовост, како бисмо осигурали добру опремљеност снага одбране, као и то да оне буду у стању да брзо реагују".

Генерал се осврнуо и на последње две војне вежбе и поручио да су оне показале слабе тачке мађарске армије, тако да власти сада знају на чему је потребно радити. 

"У новембру ћемо одржати знатно веће вежбе током којих ћемо не само спровести војне маневре у осам насељених места, већ ћемо проценити могућност сарадње мађарских снага одбране и цивилне администрације", објаснио је он. 

Коментаришући украјинску кризу, из Будимпеште и данас истичу да желе мир, те да су на страни мира.

Последњи пут, Мађарска је организовала велике војне вежбе 2015. године. Тада је повод била миграциона криза, појашњава руски ТАСС. 

image