Избори у САД: Изједначена трка за Сенат, огласили се Трамп и Бајден

Амерички председник изјавио је да ће почетком следеће године одлучити да ли ће се кандидовати за још један мандат

Американци су изашли на међуизборе на којима су бирали чланове Конгреса (35 сенатора и 435 чланова Представничког дома). Реч је о изборима који се одржавају на половини председничког мандата Џоа Бајдена и традиционално представљају неку врсту референдума о раду актуелне администрације. 

На основу до сад избројаних гласова на изборима за амерички Конгрес, републиканци и демократе су изједначени у трци за Сенат са по 48 освојених места, док републиканци тренутно имају предност на изборима за Представнички дом.

Са највећом пажњом прате се избори у Џорџији, Невади, Аризони и Висконсину који би могли да одлуче у чије ће руке доспети Сенат.

Све најновије вести из Америке могли сте да пратите у УЖИВО блогу РТ Балкан.

10. нов 2022 • 23:56

Изједначена борба

На основу до сад избројаних гласова на изборима за амерички Конгрес, републиканци и демократе су изједначени у трци за Сенат са по 48 освојених места, док републиканци тренутно имају предност на изборима за Представнички дом.

У трци за контролу над Сенатом пресудити резултати избора у три савезне државе - Џорџији, Невади и Аризони, наводи Би-Би-Си.

Досадашњи сенатор из савезне државе Џорџије демократа Рафаел Ворнок и републикански изазивач Хершел Вокер одмериће снаге у другом кругу избора за Сенат 6. децембра јер ниједан није добио потребну, законом предвиђену већину у првом кругу.

Да ли ће Џорџија по други пут заредом бити пресудна за контролу демократа у Сенату зависиће од исхода избора у другим државама, нарочито у Аризони и Невади на којим републиканци покушавају да избаце из трке своје противкандидате из редова Демократске странке, пренео је АП.

Најскупљи међуизбори у историји Америке

Избори у САД, на половини председничког мандата Џоа Бајдена, на путу су да постану најскупљи међуизбори у историји Америке, јер је потрошено 16,7 милијарди долара, како на државном, тако и на савезном нивоу, према подацима двостраначке оргнанизације "Опен сикретс".

Бајден: "Гласачи су били јасни да су и даље фрустрирани. Схватио сам то"

Амерички председник Џозеф Бајден обратио се први пут после затварања бирачких места, рекавши да су медији и аналитичари предвиђали "велики црвени талас" (велику победу републиканаца), али да се то није догодило.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

 

Републиканац поразио демократу у Висконсину

Републикански сенатор Рон Џонсон поразио је демократу Манделу Барнса и сачувао још једно место у Сенату у рукама републиканаца, док је уједно спречио Барнса да уђе у историју као први сенатор тамније пути државе Висконсин.

Колико треба републиканцима?

Републиканци треба да освоје седам преосталих места у Представничком дому, плус два места која су претходно имали демократе да би достигли укупних 218 места потребних за преузимање вец́ине.

Два дана након што су одржани међуизбори за амерички Конгрес, и даље нису познати сви резултати. Све очи упрте су сада у Неваду и Аризону, које ће одлучити ко ће добити контролу у Сенату - демократе или републиканци. Избори у Џорџији иду у други круг.

9. нов 2022 • 22:00

Трамп: Ако победе, треба да добијем сво признање, а ако изгубе...

Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да су овогодишњи избори за Конгрес донекле били разочаравајући, али да су републиканци остварили велику победу.

"Иако су на неки начин ови избори донекле били разочаравајући, мој лични став је да је ово веома велика победа - 219 победа и 16 пораза. Ко је икада био бољи од тога?", написао је Трамп на друштвеној мрежи "Трут сошуал".

Бивши амерички председник Доналд Трамп рекао је да су победе републиканских кандидата на изборима за Конгрес његова заслуга, а порази нису његова кривица.

"Мислим да ако победе, треба да добијем сво признање, а ако изгубе, уопште не треба да будем крив. Али вероватно ће бити обрнуто", рекао је Трамп у интервјуу за Њуз Нејшн.

Трамп и ДеСантис: Постоји ли сукоб између двојице водећих републиканаца?

Републикански гувернер Флориде Рон ДеСантис остварио је убедљиву победу у трци за реизбор на ту функцију, а поједини конзервативни коментатори већ су га назвали "победником" међуизбора. То је многе у Америци подстакло да почну да спекулишу о његовој потенцијалној председничкој кандидатури, али и да ли би то могло да доведе до сукоба са бившим председником и незваничним лидером републиканаца Доналдом Трампом.

Прочитајте више у одвојеној вести.

Нема доказа о неправилностима са гласачким системима, тврде амерички званичници

Нема доказа да су гласачки системи на било који начин компромитовани, изјавили су званичници Министартсва за унутрашњу безбедност.

"Нисмо видели никакав доказ да су гласачи системи обрисали, изгубили, изменили или на било који начин компромитовали гласове било где у земљи", изјавила је директорика агенције за сајбер безбедност Џен Истерли, преноси Си-Ен-Ен.

У Џорџији потврђено одржавање другог круга избора за Сенат

У Џорџији биће одржан други круг избора за Сенат између демократе Рафаела Ворнока и републиканца Хершела Вокера, објавили су званичници у тој држави.

Након што је остало да се преброји мање од 10.000 гласова, изборни званичници су потврдили да ни један кандидат не може да освоји апсолутну већину потребну за победу.

Други круг избора биће одржан 6. децембра.

Републиканац Рон Џонсон победио у Висконсину

Републикански сенатор из Висконсина Рон Џонсон победио је на изборима у тој држави, преноси АП.

Он је однео тесну победу над својим ривалом демократом Манделом Барнсом од око 27.000 гласова.

Џонсон је први пут изабран за сенатора 2010. године.

Бајден се обраћа новинарима у 22 часа

Амерички председник Џозеф Бајден обратиће се грађанима у 22 часа по централноевропском времену.

Реч је о традиционалном обраћању председника након међуизбора.

Преко 400.000 гласова поштом још није пребројано у округу Марикопа

Још 400.000 гласова остало је да се преброји у округу Марикопа у Аризони, преноси Си-Ен-Ен.

Око 275.000 гласова послатих поштом пристигло је на дан избора, што је рекордан број. Званичници су замолили грађане за стрпљење и најавили да би бројање гласова требало да буде готово до петка.

Победник избора за Сенат у Џорџији и даље није објављен. Реч је о изузетно битној трци који би могла да одлучи ко ће имати већину у том телу.

Округ Марикопа, у ком се налази главни град Аризоне Финикс, четврти је највећи у САД и има око 4,4 милиона становника.

Судбина Америке (поново) ће се ломити у Џорџији

Пошто ни један кандидат није освојио апсолутну већину на изборима за Сенат у Џорџији, у складу са законима те државе грађани ће свог представника у том телу бирати у другом кругу, у ком ће копља укрстити актуелни демократски сенатор Рафаел Ворнок и његов изазивач републиканац Хершел Вокер.

Више прочитајте у одвојеној вести.

Шеф кампање демократа поражен у сопственој изборној јединици

Шон Патрик Малони, конгресмен и шеф кампање Демократске партије на изборима за Представнички дом, поражен је од стране републиканца Мајка Лолера у трци на њујоршку 17. изборну јединицу.

Реч је о великом изненађењу и значајној победи републиканаца. Ово је први пораз неког шефа кампање на изборима за Конгрес још од 1980. године, преноси "Хил".

Новинарка "Фокс њуза": ДеСантис је нови лидер републиканаца, Трамп највећи губитник

Новинарка "Фок њуза" Лиз Пик изјавила је да је гувернер Флориде Рон ДеСантис, који је остварио убедљиву победу у својој држави, нови лидер Републиканске партије.

"Највећи победник избора је Рон ДеСантис. Највећи губитник? Доналд Трамп", написала је Пикова.

Она је критиковала Трампа зато што је подржао велики број лоших кандидата, који су поражени на изборима.

Латиноамерички гласачи више подржавају републиканце него 2018. године

Ове године, републиканци су освојили већину гласова белкиња, док је 2018. ово бирачко тело било подељено између демократа и републиканаца, извештава Си-Ен-Ен.

Републиканци су такође добро проценили да ће имати бољи учинак међу латиноамеричким  гласачима него пре четири године.

Подршка демократама међу латиноамериканцима мушког пола била је 63 одсто у 2018, а мање од 55 одсто у 2022, показују анкете.

Републиканац води у трци за сенатора из Неваде

Након 77 одсто пребројаних гласова на изборима за сенатора у Невади, републиканац Адам Лаксалт води за око 22.000 гласова у односу на своју противкандидаткињу Кетрин Кортез Масто.

Избори за Сенат у Невади су међу најнеизвеснијим, а републиканцима је победа у овој држави неопходна за освајање већине у горњем дому Конгреса.

Пелоси прихватила извињење гувернера Вирџиније

Председница Представничког дома Ненси Пелоси прихватила је извињење гувернера Вирџиније Глена Јангкина због неукусних коментара на рачун њеног мужа. 

Јангкин је, у жару изборне борбе, рекао о нападу на Пола Пелосија: "Неко је провалио у кућу Пелосијевих и напао Пола Пелосија. Нема места за насиље, али послаћемо је (Ненси) назад да буде са њим у Калифорнији. То је оно што ћемо да урадимо."

Он се касније извинио због ових речи, оценивши да је оно што се десило Полу Пелосију "грозно".

"Фокс њуз": Убедљиви порази демократских "вечитих губитника" у Тексасу и Џорџији

Демократски кандидати за гувернере у Тексасу и Џорџији Бето О'Рурк и Стејси Абрамс доживели су изненађујуће убедљиве поразе у својим изборним тркама, пише "Фокс њуз". Реч је о две савезне државе које су традиционално гласале за републиканце, али које последњих година све више нагињу ка демократама.

Више прочитајте у одвојеној вести.

Захарова о међуизборима: Русија не очекује промену русофобичне политике

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова коментарисала је међуизборе у Америци.

Захарова је рекла да Руска Федерација не гаји илузије о резултатима међуизбора у Сједињеним Америчким Државама

Захарова је на брифингу саопштила да Русија не очекује ништа од резултата међувремених избора у Америци нити било какву промену русофобичне политике америчких политичара.

Више прочитајте у одвојеној вести

Прва жена из Алабаме у америчком Сенату

Републиканка Кејти Брит највероватније улази у историју као прва жена из Алабаме која је изабрана у амерички Сенат.

До сада је освојила око две трећине гласова, а"Фокс њуз" предвиђа да ће ова четрдесетогодишња "мама са мисијом", како сама себе назива, победити демократу Вила Бојда.

"Видећете наслове о томе да сам прва жена из Алабаме која је изабрана у Сенат САД", рекла је Брит присталицама у Монтгомерију и додала да је "захвална и почаствована."

Оз честитао Фетерману победу у Пенсилванији

Републикански кандидат за сенатора из Пенсилваније Мехмет Оз позвао је свог противника демократу Џона Фетермана и честитао му победу у 9:30 по локалном времену, изјавио је портпарол Фетерманове кампање Џо Калвело, преноси Си-Ен-Ен.

Фетерман је освојио око 50 одсто гласова, док је његов противник освојио око 47 одство

Си-Ен-Ен: Трамп је бесан због резулатата међуизбора

Бивши председник Доналд Трамп наводно је "бесан" и "виче на све" након лоших резултата Републиканске партије на међуизборима, изјавио је Трампов саветник за Си-Ен-Ен.

"Кандидати су важни", рекао је Трампов савентик.

"Они су сви лоши кандидати", наставио је он, критикујући многе од њих које је Трамп лично подржао у водећим изборним тркама.

Саветник је додао и да је мало вероватно да ће Трамп одложити своју очекивану објаву председничке кандидатуре пошто би то било "превелика срамота", али је додао да у овом тренутку постоји превише непознаница, преноси америчка мрежа.

'Генерација З' у Конгресу

Први припадник 'Генерације З' који ће се наћи у Конгресу је двадесетпетогодишњи представник Флориде Максвел Алехандро Фрост. 

Он је, након победе у 10. дистрикту Флориде, добио позив од председника Бајдена и председнице Представничког дома Ненси Пелоси, преноси Си-Ен-Ен, а у разговору су се осврнули и на чињеницу да је Бајден имао 29 година када је изабран у Сенат, као и да је морао да чека 30. рођендан како би положио заклетву.

"Питао ме је да ли је исто у мом случају. Одговорио сам 'не, господине председниче, победили сте ме у томе. Већ сам довољно стар да положим заклетву 3. јануара.' Било је сјајно разговарати са њим. И он је био веома млад кад је изабран и разуме то", рекао је Фрост  за Си-Ен-Ен.

'Генерација З' се односи на оне који су рођени после 1996. Фрост ће наследити демократу Вала Демингса, који је напустио место да би се кандидовао за Сенат.

Упитан да прокоментарише убедљиву победу гувернера Флориде Рона ДеСантиса, Фрост је рекао: "Оно што смо видели није био црвени 'цунами', већ плави дефицит. Демократе се нису показале како је требало."

Сантос донео републиканцима још једно место у Представничком дому

Републиканац Џорџ Сантос победио је у трећем конгресном дистрикту Њујорка и обезбедио још једно место у Представничком дому својој партији.

Он је савладао демократу Роберта Цимермана, играјући на теме попут смањења пореза и обезбеђивања граница.

Трка Сантос-Цимерман представљала је први пут да су се два декларисана геј мушкарца такмичила један против другог на изборима за Конгрес.

"Успели смо!", прославио је Сантос свој успех на Твитеру.

Џорџија се спрема за други круг избора

Иако други круг избора још увек није званично расписан, у Џорџији се демократа Рафаел Варнок и републиканац Хершел Вокер припремају за још месец дана кампање. 

Очекује се да се оба кандидата обрате током дана. 

Из Демократске и Републиканске партије рекли су за Си-Ен-Ен да планирају да удвоструче напоре у Џорџији, јер је све већа вероватноћа да ће коначна одлука о томе ко контролише Сенат зависити од другог круга избора 6. децембра.

Док Варнок има тесну предност у односу на Вокера са око 18.000 гласова - од укупно преко 4 милиона гласачких листића - републиканце узнемирује и Вокеров лош резултат у односу на гувернера Брајана Кемпа, који је освојио чак 163.000 гласова више. 

Ништа од републиканског црвеног цунамија, али можда ће им ситуација у Џорџији пружити још једну шансу кроз 4 недеље. 

Фокс њуз: Време је да се републиканци дистанцирају од Трампа

Многи конзервативни политичари оценили су да је време да се Републиканска партија дистанцира од Трампа, нарочито након разочаравајућих резултата на међуизборима, пише козервативни мејнстрим медиј "Фокс њуз". 

Више прочитајте у одвојеној вести

Медведев: Опада подршка Вашингтону

Подршка политици Вашингтона опада у свету, поручио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући прелиминарне резултате америчких међуизбора.

Председник руске думе: Политичка криза у САД ће се погоршавати

Политичка криза у Сједињеним Америчким Државама ће се погоршавати како се приближавамо председничким изборима 2024. године, ако Вашингтон радикално не промени своју унутрашњу и спољну политику, написао је председник Државне думе Вјачеслав Володин на свом Телеграм каналу, коментаришући резултате избора у САД.

Симболи слона и магарца у америчкој политици

Две главне политичке странке у Сједињеним Америчким Државама симболизују две различите животиње: слон за републиканце и магарац за демократе.

Оне се појављују у сваком изборном циклусу, а њихови корени сежу у 19. век.

Више о овој теми прочитајте у одвојеној вести

Поједине државе изгласале укидање ропства

У четири савезне држава бирачи су решили да укину неплаћени рад затвореника, тзв. модерно ропство. То су учинили грађани Тенесија, Алабаме, Орегона и Вермонта.

Са друге стране, у Луизијани тај предлог није прошао.

Више прочитајте у одвојеној вести

Невада: Кандидат за гувернера позвао на стрпљење

Републикански кандидат за гувернера Неваде Џо Ломбардо позвао је бираче да буду стрпљиви, с обзиром на то да је пребројано тек нешто више од 70 одсто глацова.

"Ништа не знамо и извињавам вам се на томе", рекао је републиканац и додао да очекује да у наредних неколико дана моћи да прогласи победу.

Према последњим подацима, Ломбардо има 50,6 одсто гласова, док је његов противкандидат из Демократске партије и акутелни гувернер Стив Сисолак добио подршку 45,8 одсто бирача.

У Нешвилу забележене неправилности

Неколико стотина бирача  добило је погрешне гласачке листиће током раног гласања у Нешвилу (савезна држава Тенеси), што је довело до конфузије и незадовољства међу бирачима од којих је затражено да поново гласају, пише "Вашингтон пост".

Њих 438 је добило прилику да поново гласа, међутим у уторак се на бирачким местима појавило мало више од 100 бирача.

Ипак, ни бирачи који су гласали на дан избора нису много боље прошли. "Ненормално велики број" регистрованих гласача округа Дејвидсон појавио се на погрешним бирачким местима услед добијања погрешних листића, саопштили су локални званичници.

Ким Дотком: Није важно ко ће победити на изборима

Да није важно ко ће победити на међуизборима, сматра финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком.

Он је на Твитеру написао да, без обзира на резултате, амерички дуг неће нестати.

"Дедоларизација светског финансијског система неће се зауставити. Инфлација је полудела. Приближава се велики крах берзе у САД. Рецесија ће се претворити у депресију", поручио је Дотком и навео да то не могу да промене ни Републиканска ни Демократска партија.

И Ричард Гренел пажљиво прати изборе у Аризони

На Твитеру се огласио и Ричард Гренел поводом избора у Аризони.

Аризона спада у групу савезних држава које би могле да пресудно утичу на то ко ће освојити већину у Сенату.

Тренутно демократа Марк Кели води у односу на републиканца Блејк Мастерса, међутим и пребројано је тек 67 одсто гласова, што значи да и даље постоји могућност за преокрет.

Песков: Не треба преувеличавати важност америчких избора

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва више не примећује изјаве Вашингтона о "мешању" Русије у њихове изборе.

Коментаришући изборе за Конгрес у САД, Песков је изјавио да они јесу важни, али да њихова важност у не треба да се преувеличава у контексту руско-америчких односа.

Када је реч о наставку преговора са САД, портпарол Кремља је рекао да је још рано судити о томе, али да ће односи две силе за сада остати лоши.

"Ови извори не могу ништа суштински да промене", поручио је Песков.

Глен Гринволд: Ништа од републиканског "цунамија"

Амерички новинар Глен Гринволд навео је да данас неће доћи до републиканског "цунамија" на међуизборима за чланове Конгреса.

С обзиром на толики број тесних трка и држава у којима се гласови споро пребројавају, Гринволд је на Твитеру навео да ова ноћ (по локалном времену) за Републиканску партију може бити од солидне до разочаравајуће.

Најскупљи међуизбори у историји САД

Избори на половини председничког мандата Џоа Бајдена на путу су да постану најскупљи међуизбори у историји Америке, показују подаци организације "Опен сикретс".

До сада је потрошено 16,7 милијарди долара, како на државном, тако и на савезном нивоу.

Ова изборна трка скоро је дупло скупља од међуизбора одржаних 2010. године, а више него двоструко од избора 2014. године.

Трошкови за ове изборе су на корак да се изједначе са бруто домаћим производом Монголије за 2022. годину, наводи "Асошиејтед прес".

Џорџија: Други круг све извеснији

На изборима са сенатора из Џорџије ниједан од кандидата није освојио 50 одсто подршке бирача након пребројаних 97 одсто гласова.

Амерички медији већ јављају да је други круг избора све извеснији, те да ће се демократа Рафаел Варнок и републиканац Хершел Вокер поново наћи на гласачком листићу 6. децембра.

Варнок тренутно има подршку 49,4 одсто бирача, док је Вокер добио 48,6 одсто гласова.

Трећепласирани је кандидат Либертаријанске партије Чејс Оливер коме је поверењено дало 2,1 одсто гласача Џорџије.

Према закону ове савезне државе, други круг избора се организује уколико ниједан од кандидата не добије подршку 50 одсто грађана.

Коначни резултати биће објављени у наредним данима

Иако ће републиканци вероватно преузети већину у Представничком дому, објављивање коначних резултата могло би да потраје данима, пише "Њујорк тајмс".

Лист додаје да су Републиканској партији потребна још 22 места како би осигурала већину, али да се избори за та места одржавају у савезним државама у којима је спор процес пребројавања гласова.

Џош Грин нови гувернер Хаваја

Демократа и досадашњи заменик гувернера Хаваја Џош Грин постаће нови гувернер ове савезне државе, јавља Си-Ен-Ен.

Он је убедљивом већином гласова поразио републиканца Дјука Ајона.

Овакав исход избора на Хавајима није неочекиван, с обзиром на то да је реч о држави која, традиционално, гласа за кандидате Демократске партије.

Четири државе кључне за добијање већине у Сенату

Резултати трка за сенаторска места у Висконсину, Вирџинији, Невади и Аризони чекају се са нестрпљењем јер би управо ове савезне државе могле да имају пресудну улогу у одређивању односа снага у горњем дому америчког Конгреса.

Странка мора да освоји 51 место како би имала већину, а према проценама тренутно је однос снага 48-48 између демократа и републиканаца.

Више прочитајте у одвојеној вести

Сенатор: Ово није републикански талас

Републикански сенатор Линдзи Грејам истакао је да је разочаран због мањка победа републиканаца на међуизборима.

"Ово дефинитивно није републикански талас. То је сигурно", поручио је сенатор за Ен-Би-Си. Међутим, Грејам је додао да ће Републиканска партија преузети већину у Сенату, рекавши да ће конзервативци имати 51 или 52 места у новом сазиву горњег дома Конгреса.

"Уколико преузмемо Представнички дом и добијемо већину у Сенату, то ће бити одлично. Талас би подразумевао да добијемо и Њу Хемпшир и Колорадо", поручио је он.

На питање да ли је "осредњи учинак" републиканаца последица "ефетка Доналда Трампа", сенатор из Јужне Каролине поручио је да су међуизбори ипак били референдум о раду Бајденове администрације.

Пелоси: Кандидати демократа надмашили очекивања

И поред тога што ће, по свему судећи, Демократска партија изгубити већину у Представничком дому, председавајућа Доњег дома Конгреса Ненси Пелоси поручила је да су многе трке и даље тесне да би се могло рећи ко је победио.

Јасно је да демократе надмашују очекивања широм земље, навела је Пелсои.

Она се захвалила свим волонтерима који су "омогућили сваком гласачу да изнесе свој став о нашој демократији".

Макарти: Осигурали смо већину у Представничком дому

Лидер републиканаца у Представничком дому Кевин Макарти поручио је да је њихова странка осигурала довољно места за освајање већине у Представничком дому.

"Желим да се захвалим милионима гласача широм земље", рекао је Макарти и додао да је "очигледно" да ће републиканци преузети доњи дом Конгреса.

Више прочитајте у одвојеној вести

Си-Ен-Ен: Инфлација највећи проблем за бираче

Висока стопа инфлације је била главни приоритет Американаца приликом гласања на међуизборима, показује анкета "Си-Ен-Ена".

Наиме, скоро трећина бирача је инфлацију истакла као најважнијe питање током одлучивања о томе за кога ће гласати.

Око три четвртине њих изјавило је да је економска ситуација у САД лоша, а сличан број гласача рекао је и да је таква ситуација оставила озбиљне или умерене последице на њихов финансијски положај, наводи се у резултатима истраживања.

Бејкон победио демократу у Небраски

Републиканац Дон Бејкон добио је још један мандат у Представничком дому, након што је победио демократу и сенатора Тонија Варгаса у другом дистрикту Небраске, јавља "Фокс њуз".

Преостала два дистрикта такође су под руководством републиканаца.

Њу Хемпшир: Републиканац признао пораз

Меги Хасан из Демократске партије победила је на изборима за Сенат у Њу Хемпширу. Она је поразила републиканца Дона Болдука.

Хасан се захвалила онима који су гласали за њу, али и противкандидату Болдуку. 

"Обећавам демократама, независнима и републиканцима да ћу вам сваког дана верно служити", поручила је Хасан након објављивања резултата.

Мичиген: Републиканци остали без места у Представничком дому

Чланица демократа Хилари Шолтен победила је на изборима за Представнички дом у Мичичену, јавља "Асошиејтед прес".

Она је победила републиканца Џона Гибса, иначе присталицу бившег председника Доналда Трампа.

"Њујорк тајмс" истиче да је реч о важној победи за Демократску партију с обзиром на то да је ову позицију до сада држала Републиканска партија.

Неизвесна битка за Сенат

Није познато ко ће освојити већину у Сенату, а према проценама различитих америчких медија однос снага је тренутно 48-48.

Према проценама "Њујорк тајмса", демократе су победиле у Колораду, Њу Хемпширу и Пенсилванији, док су републиканци добили Северну Каролину и Охајо.

Још се не зна ко ће победити на изборима у Аризони, Џорџији, Невади и Висконсину.

Демократа задржао гувернерско место у Висконсину

Члан Демократске партије и актуелни гувернер Висконсина Тони Еверс победио је противкандидата из редова републиканаца Тима Мичелса.

Ово ће Еверсу бити други гувернерски мандат.

Трамп упозорио ДеСантиса да се не кандидује за председничке изборе

Бивши председник САД Доналд Трамп послао је јасну поруку страначком колеги Рону ДеСантису да се не кандидује на председничким изборима 2024. године, јавља Си-Ен-Ен.

"Могао бих да вам кажем неке ствари о њему које не би биле пријатне. Знам о њему више него ико, више него његова супруга", рекао је Трамп за "Фокс њуз диџитал".

ДеСантис је убедљиво победио на изборима за гувернера Флориде, а за њега је, између осталих, гласао управо и Доналд Трамп.

Бивши председник је раније позвао и на протесте због извештаја о проблемима са гласањем у неколико америчких држава. 

У низу објава на својој платформи 'Трут сошал', Трамп је указао на проблеме на бирачким местима у Аризони, Мичигену и Пенсилванији, оценивши ситуацију као "катастрофалну и нечувену".

Пенсилванија: Фетерман победио Оза

Демократа Џон Фетерман победио је републиканца и ТВ водитеља Мехмета Оза на изборима за Сенат, јављају амерички медији.

"Ова победа је за свакога ко је пао, али се поново дигао", поручио је Фетерман након објављивања резултата.

Ова трка је била једна од најнеизвеснијих борби и у питању је прво "преотимање" републиканског мандата у Сенату.

Пелоси поново изабрана у Доњи дом Конгреса

Актуелна председница Представничког дома Ненси Пелоси победила је републиканца Џона Дениса на изборима у 11. дистрикту Калифорније, јављају амерички медији.

Кети Хочул поново гувернерка Њујорка

Иако су се републиканци надали да ће моћи да направе велико изненађење у Њујорку, изборе за место гувернера је ипак добила представница демократа Кети Хочул, јављају Си-Ен-Ен и "Фокс њуз".

Републиканац Ли Зелдин још не прихвата да су избори готови и тврди да је остало да се преброји још доста гласова.

Републиканци добили сенаторску трку у Охају

Нови сенатор Охаја биће републиканац и писац Џеј Ди Венс. Он је на изборима поразио демократу Тима Рајана. 

У питању је важна победа за републиканце јер је ову позицију до сада држао демократа Роб Портман.

Републиканац поново гувернер Џорџије

Члан Републиканске партије Брајан Кемп поново ће бити гувернер Џорџије, након што је убедљиво победио једну од највећих нада демократа Стејси Ејбрамс, јавља Си-Ен-Ен.

Пенсилванија поново добија гувернера демократу

Дeмократа Џош Шапиро биће нови гувернер Пенсилваније, јавља Ен-Би-Си.

Шапиро је на изборима победио републиканца Дагласа Мастријанија.

До сада је гувернег ове савезне државе био Том Волф, такође из редова демократа.

Победа демократа у Вирџинији

Чланица Демократске партије Абигејл Спанбергер победила је у 7. дистрикту Вирџиније.

Она је у тесној трци за место у Представничком добу победила републиканку Јесли Вегу.

Демократе су надају да би ова победа у важној савезној држави могла да обузда најављени "црвени талас" победа републиканаца.

Ноем поново гувернерка Јужне Дакоте

Републиканка Кристи Ноем поново ће бити гувернерка Јужне Дакоте.

Она је убедљивом већином победила демократу Џејмија Смита.

Лидер демократа поново изабран у Сенат

Лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер поново је изабран за сенатора Њујорка, јавља "Њујорк тајмс".

Шумеру ће ово бити пети сенаторски мандат.

Прва лезбејка гувернер Масачусетса

Чланица Демократске партије Мора Хили биће прва лезбејка на месту гувернера Масачусетса, јавља "Њујорк тајмс".

Она је на изборима за гувернера победила републиканца Џиофа Дилија.

Први преокрет републиканаца

Републиканац Кори Милс победио је чланицу Демократске партије Стефани Марфи у 7. дистрикту Флориде, чиме су републиканци преузели прво место демократа у Представничком дому. 

Марџори Тејлор Грин поново у Конгресу

Републиканка Марџори Тејлор Грин поново је освојила место у Конгресу, након победе у 14. дистрикту Џорџије, јавља Си-Ен-Ен.

Реч о једном од најгласнијих противника додатног слања новчане помоћи Украјини и присталици Доналда Трампа.

ДеСантис поново гувернер Флориде

Републиканац Рон ДеСантис убедљивом већином обезбедио је нови мандат на месту гувернера Флориде.

Више о односу ДеСантиса и бившег америчког председника Доналда Трампа прочитајте у одвојеној вести

Републиканци у две савезне државе добили изборе за Сенат

Тим Скот из редова Републиканске партије поново је изабран за сенатора Јужне Каролине, док је нови мандат обезбедио и републиканац Ренд Пол из Кентакија.

Острво Гуам изабрало републиканца после 32 године

Пацифичко острво Гуам изабрало је републиканца за представника у Конгресу први пут после 32 године.

Џејмс Мојлан је победио на изборима за делегата Гуама у Представничком дому.

Реч је о делегату који нема право гласа, а Мојлан ће бити тек други републиканац послат у Вашингтон из Гуама од 1972. године.

Изгласан први нови сенатор

Сједињене Државе су добиле првог новог сенатора, пошто је демократа Питер Велч из Вермонта заменио страначког колегу Пета Лихија који иде у пензију. 

Amerika je dobila prvog novog senatora: To je demokrata Piter Velč iz Vermonta, koji će zameniti Peta Lihija, koji ide u penziju.