Свет

Кијев: Долази зима, дуга и тешка

Заменица премијера каже да је извоз жита питање опстанка за Украјину
Кијев: Долази зима, дуга и тешка© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Украјина очекује да ће са хладним временом, Руси ескалирати нападе на енергетску инфраструктуру, док истовремено блокирају извоз житарица из земље, тврди заменица премијера Олга Стефанишина.

"Људи се спремају за тешку зиму", рекла је она "Блумбергу" и додала да је блокада украјинских лука "питање опстанка" економије, али је нагласила да су руски услови за покретање споразума о обезбеђивању црноморске трговине "немогући".

Пошто је црноморски извозни канал прекинут јер нису испуњена обећања дата Русији, Украјина је морала да пређе на скупље речне, железничке и друмске руте кроз Европску унију.

Влада у Кијеву сада покушава да оспори једностране забране увоза житарица које су увела њена три суседа из ЕУ - Пољска (иначе једна од највећих присталица Украјине у блоку), Мађарска и Словачка.

Украјина је постигла прелиминарни споразум са Румунијом, док се Бугарска придружила ЕУ у укидању ограничења.

"Ми смо у рату и људи морају да схвате да је ових пет земаља једино доступно подручје за извоз и пуштање житних производа у цео свет", рекла је Стефанишина и додала да украјинско жито не угрожава домаће тржиште Пољске.

Заменица премијера, која је задужена за европску интеграцију Украјине, каже и да Пољска наставља политичку подршку европским аспирацијама и одбрани Украјине.