Свет

Захваљујући руским мировњацима постигнут договор о потпуном прекиду сукоба у Карабаху

Мировни контингент ће наставити да обавља своје функције у Нагорно-Карабаху, након што је у тој земљи постигнут договор о потпуном прекиду сукоба, саопштило је руско Министарство одбране
Захваљујући руским мировњацима постигнут договор о потпуном прекиду сукоба у Карабаху© Айк Арутюнян / РИА Новости

Постигнут је договор о потпуном прекиду сукоба у Нагорно-Карабаху од данас, 20. септембра 2023. године у 13 часова, посредовањем команде руског мировног контингента стационираног у тој земљи. Мировни контингент ће наставити да обавља своје функције у Нагорно-Карабаху, саопштило је руско Министарство одбране.

"Посредовањем команде руског мировног контингента, постигнут је договор између азербејџанске стране и представника Нагорно-Карабаха о потпуном прекиду сукоба. Имплементација ових споразума ће се спроводити у координацији са руским мировњацима, који у тој земљи настављају да обављају своје функције у отежаним условима", наводи се у саопштењу.

Како су додали у министарству, цивилном становништву те земље пружа се сва могућа помоћ.

Администрација шефа Нагорно-Карабаха саопштила је да је Азербејџан од 19. септембра, уз ракетне, артиљеријске и ваздушне ударе, покренуо велики напад дуж целе линије раздвајања.

"Током дводневних упорних борби, јединице Оружаних снага су се херојски браниле од вишеструко надмоћнијег непријатеља, како у људству, тако и у војној техници, наневши му велике губитке", наводи се у саопштењу.

Подсетимо, Азербејџан је јуче покренуо "антитерористичку операцију" локалног карактера у Нагорно-Карабаху ради успостављања уставног поретка, саопштило је Министарство одбранe те земље.

Како су навели, те мере су предузете због систематског гранатирања које спроводе Оружане снаге Јерменије, као и због наставка минирања територије.

Све најновије вести из Нагорно-Карабаха пратите из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 20. сеп 2023 • 17:26

    17:26

    У 18.00 часова очекује се велики протестни скуп у Јеревану

    Велики протестни скуп биће данас одржан у центру Јеревана, у 18.00 часова, јављају "РИА Новости".

  • 16:36

    Баку: Мировни споразум са Јереваном договорен на 70 одсто

    Помоћник председника Азербејџана поручио је да нацрт мировног споразума између Бакуа и Јеревана није до краја финализован, те да је договорен на око 70 одсто, јављају "РИА Новости".

  • 15:34

    Aзербејџан: Добили смо гаранције да ће доћи до разоружавања Јермена у Карабаху

    Помоћник председника Азербејџана поручио је да су власти добиле гаранције да ће "илегалне јерменске формације бити разоружане, а да ће војна техника бити предата Бакуу". 

    Баку, како даље наводи, има већ спреман план за реинтеграцију Јермена, који живе у Нагорно-Карабаху, у азербејџанско друштво. 

    Азербејџан, такође, сматра и да нема потребе за примењивањем посебних механизама УН-а, како би се ситуација разрешила.

  • 15:14

    У Јеревану опет протести: Народ се окупља на главном тргу

    Грађани престонице Јерменије поново се окупљају на главном тргу Јеревана, а њима се, како преноси "Спутњик Јерменија", придружују и студенти из Нагорно-Карабаха. 

    У међувремену, полиција је окружила зграду владе, испред које се јуче окупио велики број демонстраната у покушају да продру у зграду. 

  • 13:04

    Путин: Надамо се мирном решењу проблема у Карабаху, руски мировњаци штите цивиле

    Руски председник Владимир Путин је током састанка са министром спољних послова Кине Ванг Јием рекао да је Русија у блиском контакту са свим странама у сукобу у Карабаху и изразио наду да ће ситуација кренути ка деескалацији и мирном решењу проблема. 

    "Москва је у веома блиском контакту са свим странама у сукобу - и властима у Јеревану, Степанакерту и Бакуу. Надамо се да можемо постићи деескалацију и да ситуацију преусмеримо ка миру", навео је руски председник, истакавши да руски миротворци раде све како би заштитили цивиле. 

    Путин је додао да се у главној бази руских мировних снага налази више од 2.000 цивила, међу којима је више од 1.000 деце.

  • 13:01

    Јерменско Министарство спољних послова: Разумемо спремност становника Карабаха за преговоре

    Јереван разуме спремност јерменског становништва у Карабаху за преговоре са Бакуом, изјавио је заменик јерменског министра спољних послова, преноси Ројтерс.

    "Јереван разуме да су Јермени у Карабаху отворени за преговоре са Бакуом, као и да би Јермени 'теоретски' могли да живе под влашћу Азербејџана", навео је.

  • 12:21

    Медведев: Издајице јерменског народа отићи ће у пакао

    Помоћник заменика председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитрија Медведева, Олег Осипов осврнуо се на јучерашњу поруку Медведева, поручивши да је Русија била и биће гарант постојања Јерменије, а да ће издајице јерменског народа бити послате у пакао.

    Наиме, Медведев је, у контексту ситуације у Карабаху, написао пост о "колеги из братске земље", који је одлучио да окриви Русију за свој пораз, одрекао се дела територије своје земље, а онда одлучио да флертује са НАТО-ом, рекавши каква га судбина чека.

    "Једном ми је један колега из братске земље рекао: 'Па ја сам ти странац, нећеш ме прихватити'. Одговорио сам шта треба: 'Нећемо судити по биографији, већ по делима'. Тада је изгубио рат, али је 'стајао на месту' на чудан начин. Тада је одлучио да окриви Русију за свој пораз, одрекао се дела територије своје земље, одлучио да флертује са НАТО-ом, а његов супруга је демонстративно отишла нашим непријатељима са колачићима", написао је Медведев на Телеграму, поручивши, "погодите, каква га судбина чека".

    "За оне који нису разумели речи Дмитрија Медведева: Русија је била и биће гарант самог постојања Јерменије као државе и Јермена као нације. Тако је Господ уредио. И сви национални издајници јерменског народа ће, заједно са својим прекоокеанским покровитељима, бити послати у пакао", поручио је Осипов.

  • 12:10

    Пашињан: Јерменија није учествовала у преговорима између Азербејџана и Нагорно-Карабаха

    Званичне власти Јерменије нису учествовале у преговорима између власти Нагорно-Карабаха и Азербејџана, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.

    "Република Јерменија није учествовала у припреми потписаног текста о Нагорно-Карабаху и није била страна у дискусијама", казао је Пашињан.

    Према његовим речима, интензитет војних операција у Нагорно-Карабаху је нагло смањен, али није потпуно нестао. 

    "Јерменија се нада да ће након прекида ватре руски мировњаци заштитити цивилно становништво Нагорно-Карабаха", додао је. 

  • 12:08

    Министарство одбране Русије: Азербејџан и Карабах договорили потпуни прекид сукоба

    Азербејџан и Нагорно-Карабах су се уз посредовање руских мировних снага договорили о потпуном прекиду сукоба, саопштило је руско Министарство одбране.

    "Посредовањем команде руског мировног контингента, постигнут је договор између азербејџанске стране и представника Нагорно-Карабаха о потпуном прекиду сукоба. Имплементација ових споразума ће се спроводити у координацији са командом Руског мировног контингента", саопштило је руско министарство.

  • 11:21

    Огласио се Кремљ: Де факто, акције Азербејџана у Карабаху легалне

    Портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући ситуацију у Нагорно-Карабаху, рекао је да се де факто ради о акцијама Азербејџана на његовој територији.

    Песков је, коментаришући изјаву секретара Савета безбедности Јерменије Армена Григоријана, да Русија није испунила своје обавезе у заштити Нагорно-Карабаха, рекао да Москва не прихвата овакве замерке на свој рачун.

    "Не прихватамо овакве замерке на свој рачун, посебно након званичне одлуке јерменске стране да призна Карабах као део Азербејџана. Де факто, сада говоримо о деловању Републике Азербејџан на њеној територији. Стога такве оптужбе против нас су апсолутно неосноване", јасно је поручио Песков.

    Песков је додао да, за сада, нису планирани разговори са Азербејџаном, али, уколико то буде било потребно, Москва ће бити спремна и на такве разговоре. 

    Контакти, како каже даље Песков, и са Бакуом и са Јереваном се настављају, а Јерменија и даље остаје битан партнер и савезник Руске Федерације. 

image