Свет

Летовање у Грчкој биће скупље следеће сезоне: Власницима некретнина се повећавају порези и таксе

Уз то што планира значајно да повећа боравишну таксу за боравак у хотелима, Грчка ће за све оне који изнајмљују више од три објекта туристима увести обавезу плаћања ПДВ-а и још неких намета које плаћају хотели
Летовање у Грчкој биће скупље следеће сезоне: Власницима некретнина се повећавају порези и таксеGetty © Byron Smith

Чини се да краткорочни, приватни смештај у туристичким одредиштима и великим градовима полако почиње да губи битку за повлашћени положај у односу на хотелски, било у пореском смислу или по питању осталих услова пословања на тржишту. Уз то што планира значајно да повећа боравишну таксу за боравак у хотелима, Грчка ће за све оне који изнајмљују више од три објекта туристима увести обавезу плаћања ПДВ-а и још неких намета које плаћају хотели.

То заправо значи да ће летовање у Грчкој бити скупље следеће сезоне.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис најавио је протеклог викенда значајно повећање боравишне таксе за хотеле, а тај ће новац ићи у фонд за борбу против утицаја климатских промена.

Боравишна такса тренутно износи 50 центи у хотелима с једном и две звездице, 1,50 евра у хотелима с три звездице, три евра у хотелима с четири звездице и четири евра у хотелима с пет звездице.

Грчки премијер је представио структурне и финансијске мере које ће влада предузети ради јачања привредног раста и помоћи људима погођеним природним непогодама. Он је у годишњем говору, одржаном у Солуну, након незапамћене олује "Данијел" у којој је 17 људи погинуло, као и претходних великих пожара, истакао да је већ установљен посебан фонд за природне катастрофе у којем ће од 2024. износ бити удвостручен, на 600 милиона евра.

"Додатних 300 милиона евра биће обезбеђено од повећања туристичке дневне боравишне таксе са једног на шест евра, посебно у луксузним хотелима", казао је Мицотакис, преноси ЕРТ.

Мицотакис је оценио да се Грчка, погођена најозбиљнијим пожарима и поплавама у својој историји током лета, те да се суочава са ратом у мирнодопским условима због климатских промена.

"Ми смо у некој врсти рата у мирнодопским условима", навео је шеф грчке владе најављујући јачање улоге војске у борби против последица природних катастрофа.

Туризам је покретач грчке економије, која је превазишла дужничку кризу 2018. године.

image