Свет

Пољска проширује листу производа које не жели из Украјине: Ми можемо без вас, а ви?

Односи између Пољске и Украјине све затегнутији, што најбоље показује када је председник Пољске Анџеј Дуда отказао састанак са председником Украјине на маргинама Генералне скупштине УН-а
Пољска проширује листу производа које не жели из Украјине: Ми можемо без вас, а ви?www.globallookpress.com © Yauhen Yerchak

Министар пољопривреде Пољске Роберт Тељус данас је поручио да Пољска може без извоза свог поврћа и воћа у Украјину, али да није јасно може ли Кијев без Варшаве.

Коментар је уследио након недавне изјаве заменика министра економије Украјине Тараса Качка, који је, незадовољан тиме што ће Пољска продужити забрану увоза украјинских житарица, поручио да ће Украјина у наредним данима увести ембарго на низ пољопривредних производа из Пољске.

Осим тога, Украјина је због истог разлога поднела тужбу против Пољске, Мађарске и Словачке Светској трговинској организацији, јер су све те државе одлучиле да и даље не допуштају увоз украјинских житарица.

Пољски министар пољопривреде на све ово каже да је то "велико изненађење за њега", јер то што ради министар Тарас Качка још се није десило". 

"До сада сам се надао да он то ради у своје име, али видим да он сада покушава да убеди и своју владу да доноси такве одлуке", прокоментарисао је Тељус. 

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки данас је рекао да Пољска може одговорити на све ово и проширити списак оних производа, чији ће увоз из Украјине бити забрањен. То ће, како каже, бити учињено, уколико Кијев настави да заоштрава конфликт. 

А један посланик пољског парламента данас је јавно показао рачун у вредности од 101 милијарде злота, за који је рекао да представља дуг Украјине. Са тим рачуном, он се упутио ка амбасади Украјине.

Односи Варшаве и Кијева у последње време су заоштрени због тога што Пољска не жели да доноси одлуке које би наштетиле њеном државном интересу. Колико су се односи пореметили најбоље показује и то што је председник Пољске Анџеј Дуда отказао састанак са председником Украјине на маргинама Генералне скупштине УН-а.

image