Свет

Зашто Украјини прети гашење америчких испорука оружја и укидање војне обуке?

Блокирање америчке владе због финансијских проблема могло би озбиљно да угрози Кијев
Зашто Украјини прети гашење америчких испорука оружја и укидање војне обуке?© Alex Wong/Getty Images

Блокирање америчке владе које, ако законодавци не постигну договор о потрошњи и финансирању, прети за две недеље - могло би да заустави испоруке критичног оружја, али и војну обуку украјинских снага у САД, рекао је портпарол Пентагона, а пренео "Политико".

Ако би дошло до затварања владиних служби, уследила би отпуштања, али и суспензија небитних активности, тако да би, како медиј преноси, могло да дође до прекидања испоруке одбрамбених артикала, услуга, или војног образовања  обуке за Украјину.

У таквом случају престају војне активности - осим ако се не сматрају кључним за националну безбедност. Током затварања 2018, на пример, америчке снаге су наставиле да лове терористе на Блиском истоку, али обука десетина хиљада припадника Националне гарде и резервних трупа је отказана. 

Слично би могло да се деси и ове године.

Војна обука и вежбе "потребне за постизање и одржавање оперативне спремности и за припрему и извођење таквих операција" према смерницама које је Пентагон издао прошле недеље за потенцијално затварање - биће изузете. Секретар одбране би могао да одреди одређене активности као кључне за националну безбедност.

"Ако украјински програми обуке не буду изузети, они би били принуђени да се окончају. Америчка и западна војна обука била је кључна за досадашњи напредак Украјине у рату. Од 31. августа, међународне снаге су обучиле више од 73.000 Украјинаца о западном оружју и тактици, према речима портпарола Министарства одбране пуковника Мартин О'Донел. Тренутно амерички војници обучавају око 200 Украјинаца да управљају и одржавају тенк 'абрамс' америчке војске у Немачкој", указује "Политико".

Затварање владе би такође могло да одложи и обуку украјинских пилота за управљање борбеним авионима Ф-16, које би требало да почне у америчкој војној бази у наредним недељама, рекао је портпарол Министарства одбране Крис Шервуд.

Има, каже и добрих вести за Украјину: Чак и ако влада буде блокирана, финансирање испоруке оружја из залиха министарства одбране биће настављено. Пентагон и даље може да користи милијарде долара "поново заробљене" као део "процеса ревалоризације" након што је рачуноводствена грешка довела до помоћи у вредности од 6,2 милијарде долара за слање оружја Украјини из касе Министарства одбране, рекао је Шервуд.

У мају је, наиме, Пентагон објавио да су рачуновође погрешно оцениле вредност претходних испорука оружја Кијеву, и да та "грешка" износи 6,2 милијарде долара. Овај новац би, према мишљењу Пентагона и Беле куће, требало да се користи за финансирање нових трансфера оружја Украјини.

У случају затварања владе, како указује саговорник "Политика", испорука те опреме могла би ипак да буде отежана обуставом активности министарства.

Финансирање нове безбедносне помоћи Украјини у оквиру Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини такође би престало, рекао је Шервуд. 

То значи да Министарство одбране не би могло да дозволи било какве нове уговоре са одбрамбеном индустријом за производњу оружја за Кијев.

image