Свет

Нови ратни план НАТО-а: Уместо "Ботније" – Русија

Војници Алијансе ће непријатеља називати "ОКАСУС", али њихове маневарске карте јасно приказују да је заправо реч о Русији и Белорусији
Нови ратни план НАТО-а: Уместо "Ботније" – Русијаwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

НАТО вежба "Стеадфаст дефендер" највећа од Хладног рата одржаће се следеће године уз учешће 40.000 војника, више од педесет поморских бродова и неколико ескадрила борбених авиона, а сви они ће тестирати недавно донете одбрамбене планове Алијансе, према реалним сценаријима у којима је наравно, непријатељ Русија.

Ривал против кога се некада ратовало у оквиру ове вежбе, звао се "Ботнија". У свету фантазије америчких војника била је то псеудодемократија која се сматрала претњом члановима Алијансе и по могућству се налазила на њеном источном крилу.

Наравно, како пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг", мислило се и тада на Русију, али ова фиктивна држава је имала фиктивне путеве, луке и границе.

У међувремену, НАТО челници су схватили да без вежбања са циљевима уз стварне геопросторне податке - војници неће научити како да се понашају са стварним проблемима које треба превазићи.

ФАЗ подсећа да је у јуну 2020. НАТО усвојио свој "Концепт одвраћања и одбране у евроатлантском простору", где се десио заокрет од кризних операција ван подручја савезништва ка класичној националној и одбрани Алијансе.

Русија је тада класификована као највећа непосредна претња.

"НАТО је на основу тога потом развио нови модел снага и нове планове одбране. И једно и друго су одлучили шефови држава и влада на самиту у Виљнусу у јулу. По први пут од Хладног рата, великим формацијама трупа поново се додељују специфични оперативни сценарији који сада морају да се вежбају", указује ФАЗ.

Војници ће непријатеља, источни војни савез који напада НАТО и изазива колапс Алијансе, овог пута звати "ОКАСУС", али се на картама за маневре јасно виде чланице тог противничког пакта. То су Русија и Белорусија у њиховим стварним границама.

"Стеадфаст дефендер" је замишљен овако: Противничка Алијанса напада НАТО на његовој најслабијој тачки, Сувалки јазу на копненој граници између Пољске и Литваније, широкој само 60 километара. Нападачи напредују ка Висли. НАТО активира десетине хиљада војника, који би требало да буду спремни за акцију за само неколико дана.

Преко Атлантика онда стижу појачања из Америке, а три групе носача авиона крећу се ка европским лукама. Одатле борбене групе морају што пре да пређу у оперативни простор и да притом пређу две реке. Врхунац вежбе, како најављује ФАЗ, предвиђен је за почетак марта, када војници из два правца стигну до Висле.

image