Свет

Најјача политичка сила на истоку (а и на западу): Успон Алтернативе за Немачку

Истраживање јавног мњења показало рекордну подршку АфД-у, иако Немци генерално нису ултра десно оријентисани
Најјача политичка сила на истоку (а и на западу): Успон Алтернативе за НемачкуGetty © Jens Schlueter / Stringer

Да се избори одржавају у недељу, Алтернатива за Немачку (АфД) добила би 23 одсто гласова - што је рекорд за ову десничарску странку, пише "Билд". Свега четири процента више имају Демохришћани (ЦДУ).

Истраживање ГМС института показује да такозвана "семафор" коалиција нема већину, а подршка им је пала у односу на претходни месец на свега 37 одсто (СПД 16, Зелени 15 и ФДП шест процената гласова). Левица би, према истраживању, излетела из парламента са свега четири одсто подршке.

Алтернатива за Немачку највише подршке има у источној Немачкој, где води испред свих и где има 44 од 61 директно изабраних мандата, показују анализе Института ИНСА, али сада АфД води и на западу где има 17 одсто подршке.

Директор ИНСА Херман Бинкерт рекао је "Билду" да је АфД постао "најјача политичка сила на истоку".

"У већини случајева једино што остаје другим странкама је да се договоре око заједничког кандидата и тако покушају да спрече АфД да уђе у Бундестаг са толико директних мандата са истока", додао је он.

Последица велике популарности АфД-а, пише "Билд" је да више није могуће попунити судске функције без њених гласова.

Анкете показују и да је свега два процента популације екстремно десничарски оријентисано. Дванаест одсто испитаника је наклоњено екстремној десници са повременим ауторитарниим политичким ставовима. На другој страни спектра, два одсто испитаника се декларише као екстремни левичари а седам процената подржава левичарске идеологије које такође могу да буду ауторитарне.

image