Јерменски медији: Пашињан не планира оставку, задржаће власт по сваку цену

Јерменски премијер је, док су хиљаде људи протествовале испред зграде владе, јасно ставио до знања да му оставка не пада на памет

Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је својим сарадницима да ни под којим околностима не намерава да поднесе оставку, пише лист "Грапарак" позивајући се на изворе.

"Када су хиљаде грађана протестовале на Тргу Републике тражећи Пашињанову оставку, Никол Пашињан је окупио уски круг представника  своје странке 'Грађански уговор'. Индиректно је ставио до знања свом тиму да се ни под којим условима неће одрећи власти, задржаће је по сваку цену", преноси извор.

Вероватно је због тога полиција употребила грубу силу и шок бомбе против демонстраната, закључује "Грапарк".

Азербејџан је 19. септембра започео "антитерористичку операцију" локалног карактера у Нагорно-Карабаху ради успостављања уставног поретка, саопштило је Министарство одбранe те земље. Баку је говорио да сузбија положаје Оружаних снага Јерменије и да не напада цивилно становништво и инфраструктуру.

У Јеревану су, пак, нагласили да у Нагорно-Карабаху нема ни једне јединице нити опреме јерменске војске. Пашињан је тврдио да су покушаји да се Јерменија укључи у војну ескалацију неприхватљиви и да би руске мировне снаге и међународна заједница требало да предузму акцију.

Дан касније, уз посредовање руских мировних снага, Баку и Степанакерт су се договорили о прекиду ватре. Међу условима примирја су разоружање јерменских снага и повлачење тешке технике.

У том контексту, у близини зграде владе у центру Јеревана одржани су антивладини протести. Демонстранти су оптужили Пашињана да је предао Нагорно-Карабах Азербејџану и позвали на оставку премијера, а потом покушали да упадну у зграду владе и пробију полицијски кордон. Као одговор, снаге безбедности су употребиле шок бомбе.