Белгија разматра слање авиона Ф-16 Украјини

Белгијско Министарство обране раније је саопштило да су авиони Ф-16 престари за Украјину

Белгија разматра испоруку борбених авиона Ф-16 Украјини, изјавио је белгијски премијер Александер де Кро.

Белгија замењује своје Ф-16 борбеним авионима Ф-35, а Министарство обране ове државе раније је саопштило да су Ф-16 престари за Украјину, иако је Де Кро рекао да би још увек могли бити од користи, на пример у обуци пилота.

"Тражио сам од Министарства обране да процени од какве би користи наши Ф-16 могли да буду Украјини. Морамо да размотримо све опције", рекао је Де Кро говорећи на маргинама састанка Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Представник украјинског ваздухопловства Јуриј Игнат недавно је изјавио да се тренутно не зна када ће украјинска војска почети да користи ловце Ф-16 америчке производње, али да се то неће десити ове зиме.

"Немогуће је тачно рећи када ће се то десити, постоје само прогнозе. Почетак следеће године, то би било јако добро. Пилоти тек треба да науче да их користе", казао је Игнат за канал "Рада".

Његова изјава иде у прилог речима бившег украјинског министра одбране Алексеја Резникова да би ловци Ф-16 могли први пут да буду коришћени на пролеће 2024. године.