Свет

Би-Би-Си о "Случају Залужни": Главнокомандујући украјински генерал предмет истраге

Украјински Државни истражни биро (ДБР) и обавештајна агенција Кијева истражују догађаје који су омогућили брз напредак руским снагама у почетку СВО
Би-Би-Си о "Случају Залужни": Главнокомандујући украјински генерал предмет истрагеwww.globallookpress.com © Yevhen Kotenko/Keystone Press Agency

Украјинске државне агенције, укључујући Државни истражни биро (ДБР) и домаћу обавештајну агенцију СБУ, истражују већи број високих војних званичника због догађаја на југу Украјине у првом дану руске Специјалне војне операције.

У истрази је већ испитано више од 50 особа, преноси "Би-Би-Си Украјина", цитирајући изворе. Ове агенције хоће да испитају догађаје који су омогућили брз напредак руских снага на југу Украјине, попут неуспелог покушаја украјинских снага да униште мост који повезује Херсон са Кримом.

Извори наводе да ће се под истрагом наћи и командант Оружаних снага Украјине, генерал Валериј Залужни, а овај медиј наводи да је истрага већ постала позната као "Случај Залужни."

До сада, међутим, истражитељи још нису позвали врховног генерала Кијева на разговор, нити се он још званично сматра умешаним у случај.

Залужни је већ сведочио о колапсу украјинске одбране на југу пред специјалном комисијом која је формирана за процену овог случаја.

Он је пред комисијом тврдио да би боље било све напоре уложити у актуелни сукоб а не у тражење кривца, наводећи да ће "свако имати своју верзију" догађаја на југу, пренео је Би-Би-Си, позивајући се на неименованог учесника на саслушању.

Након што је Москва покренула Специјалну војну операцију у фебруару 2022. године, руска војска је брзо напредовала у првих неколико дана сукоба. Највећи напредак био је постигнут на југу, где су руске снаге брзо пробиле украјинске линије одбране и заузеле велике делове територије, укључујући и највећу нуклеарну електрану у Европи, Запорожје, као и град Херсон.

image