Свет

Си Ђинпинг са Башаром ел Асадом: Важна прекретница у историји наших односа

Пекинг подржава Дамаск у супротстављању страном мешању, као и у заштити независности, суверенитета и територијалног интегритета, поручио је кинески лидер
Си Ђинпинг са Башаром ел Асадом: Важна прекретница у историји наших односа© TANJUG/Yao Dawei/Xinhua via AP

Кина и Сирија ће објавити успостављање стратешког партнерства, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг на састанку са сиријским председником Башаром ел Асадом, преносе "РИА Новости".

"Данас ћемо заједнички објавити успостављање стратешког партнерства, које ће постати важна прекретница у историји односа двеју земаља", казао је Си Ђинпинг.

Кинески председник је додао да Пекинг подржава Дамаск у супротстављању страном мешању, као и у заштити независности, суверенитета и територијалног интегритета.

Како је нагласио, Кина подржава Сирију и у јачању њених способности за борбу против тероризма.

Башар ел Асад је казао да је Сирија захвална Кини на подршци и да очекује од Пекинга да игра конструктивну улогу у међународној арени.

"Изражавам своју захвалност вама лично и кинеској влади за све што сте учинили да подржите сиријски народ у његовом проблему и патњи", казао је Асад, напоменувши да Дамаск очекује да Кина игра конструктивну улогу у међународној арени.

Осим тога, сиријски председник је изразио наду да ће његов сусрет са Си Ђинпингом успоставити дугорочну и широку стратешку сарадњу између Сирије и Кине у различитим областима.

Наиме, сиријски председник допутовао је у четвртак у град Хангжоу на позив кинеског председника Си Ђинпинга. То је прва посета Кини од почетка крвавог грађанског рата у његовој земљи пре 12 година.

Асадова последња и једина посета Кини била је 2004. године, годину дана након америчке инвазије на суседни Ирак и у време када је Вашингтон вршио снажан притисак на Сирију.

Кинеско Министарство спољних послова је објавило да ће Асад присуствовати церемонији отварања Азијских игара, међународног спортског такмичења које ће се од среде одржавати у кинеском граду Хангжоу.

Кина наставља са ширењем свог утицаја на Блиском истоку након што је у марту посредовала у споразуму између Саудијске Арабије и Ирана, а подршку пружа и сиријском председнику, пренео је АП.

Сирија се прошле године придружила кинеској иницијативи "Појас и пут", кроз коју Пекинг инвестира милијарде долара у инфраструктурне пројекте широм света.

Кина је постала шеста земља коју је Асад посетио од почетка сиријске кризе 2011. године. Претходно је сиријски председник посетио Русију, Иран, Уједињене Арапске Емирате, Оман и Саудијску Арабију.

image