"Фајненшел тајмс": Криза избегнута, цене пшенице падају, руски род замењује украјинске залихе

Фјучерси су близу трогодишњег минимума, али аналитичари упозоравају да би поновна ескалација на Црном мору могла да дигне цене

Цена пшенице пала је на скоро трогодишњи минимум захваљујући пошиљкама из Русије, пише "Фајненшел тајмс". Од краја јула, цене су пале за више од петине.

"Видели смо да су цене пшенице у значајном паду, у суштини захваљујући Русији", рекао је Мајкл Магдовиц, виши аналитичар робе у Рабобанци.

Али аналитичари упозоравају да би цене могле брзо да порасту ако дође до ескалације сукоба на Црном мору. Руске црноморске луке обрађују око 70 одсто њеног извоза пшенице, што је чини кључном артеријом за глобално снабдевање житом.

Инвеститори су се у почетку плашили да ће одлука Кремља да се повуче из Споразума о житу довести до пораста цена и гурнути милионе у глад. Међутим, руски извоз пшенице помогао је да се попуни јаз који је настао због мањка из Украјине.

Украјина, која је чинила 9,2 одсто светског извоза пшенице у сезони 2021-22, ће 2023/24 пасти на 6,4 одсто, процењује аналитичарска кућа "Ес енд Пи".

Насупрот томе, Русија, која је већ највећи светски извозник, обезбедиће 22,5 одсто светског извоза за сезону жетве 2023/24, са 15,9 одсто у 2021/22.

"Губитак Украјине је добитак Русије", рекао је Магдовиц.