Свет

Бајден обећао Зеленском ракете дугог домета

Троје америчких званичника рекло је Ен-Би-Си њузу да ће Америка послати Кијеву АТАЦМС чији је домет око 300 километара
Бајден обећао Зеленском ракете дугог дометаwww.globallookpress.com © © Defense Ministry

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден рекао је на састанку с украјинским председником Владимиром Зеленским да ће Америка послати Кијеву ракете дугог домета АТАЦМС, рекло је троје америчких званичника за Ен-Би-Си њуз.

Званичници који су желели да остану анонимни нису прецизирали када ће ракете бити послате Кијеву, а наводно се ради о мањем броју ове врсте наоружања.

Украјина месецима тражи од Америке АТАЦМС који би им омогућио да гађају циљеве на удаљености до око 300 километара, а поједини амерички званичници одбране говорили су да САД немају много ове врсте оружја на залихама.

Такође, појединце у Вашингтону забринуло је да би слање АТАЦМС-а могло да продуби рат с Русијом.

Званичник америчког Конгреса изјавио је да се и даље разматра која врста ракета ће бити послата и колико ће их бити испоручено Украјини. Додаје се и да су источноевропске земље већ испоручиле Украјини значајан део својих залиха наоружања. 

До ове одлуке долази само два месеца након што је Бајден потписао председничко одобрење за испоруку касетне муниције Украјини, упркос упозорењима организација за људска права и неких америчких савезника који су указали да ће то довести само до још већег броја цивилних жртава.

image