Свет

Шездесет одсто западних компанија (ипак) остало у Русији

Останак на руском тржишту требало је да буде економски неисплатив, али то се није десило
Шездесет одсто западних компанија (ипак) остало у Русијиwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Од почетка руске Специјалне војне операције, и поред јаких притисака са Запада, шездесет одсто међународних компанија остало је у Руској Федерацији. Међу њима су и бројна немачка предузећа, о чему сведоче подаци Школе за менаџмент Универзитета Јејл и Кијевске школе економије. 

Немачке компаније платиле су чак 402 милиона долара пореза у корист буџета Руске Федерације прошле године. У земљи су остале јер сматрају да би одлазак наштетио онима који нису укључени у украјински рат, али и због тога што је слаба потражња за њиховом робом ван Русије, пренео је немачки ТВ канал "Ерсте".

"Због тога што су остале у Русији, европске фирме финансирају руске напоре против Украјине. Останак на руском тржишту требало је да буде економски неисплатив", констатовао је посланик у Европском парламенту из редова немачке Странке слободних демократа (ФДП) Мориц Кернер.

Немачке фармацеутске компаније "Стада" и "Фрезенијус" настављају да зарађују, правдајући своју одлуку потребом за лечењем људи. На листи преосталих компанија налазе се нпр. италијанска банка "Уникредит", немачки произвођачи пољопривредних машина "Клас" и челика "Салцгитер".

У руским супермаркетима и даље је присутна бројна немачка роба, посебно одећа и спортска опрема, наставља "Ерсте". Ауто-куће представљају брендове као што су "Фолцваген", БМВ и "Мерцедес". "Бош" тврди да више не извози своје кућне апарате у Русију, али локални трговци настављају да продају залихе из складишта. Многа предузећа кажу да су њихове московске филијале сада легално у власништву руских фирми које продају раније увезене производе. 

Штавише, напуштање Русије није тако лако, примећује немачки ТВ канал. Постоје одређене правне баријере, као и то да, пре одласка, страна предузећа морају да продају своју имовину.

image