Свет

Формирана група за интеграцију Карабаха у Азербејџан; Баку: Нисмо више буре барута

Након тридесет година од како су становници Нагорно-Карабаха самостално прогласили независност од Азербејџана, поново почињу разговори на тему њихове реинтеграције у Азербејџан
Формирана група за интеграцију Карабаха у Азербејџан; Баку: Нисмо више буре барута© Tanjug/AP Photo

Власти Азербејџана формирале су посебну радну групу при влади која има за циљ интеграцију становника Нагорно-Карабаха у Азербејџан, открио је за "Политико" помоћник председника Азербејџана Хикмет Гаџијев. 

Према његовим речима, група ће се бавити хуманитарним, економским и социјалним питањима интеграције грађана. Тридесет година након што су самостално прогласили независност, на територији Карабаха живи више десетина хиљада Јермена. 

Помоћник председника Илхама Алијева истиче данас да то што је Јерменима доступна хуманитарна помоћ показује да влада Азербејџана "има добре намере и да је озбиљна у намери да задовољи потребе становника Јерменије, а такође да осигура безбедан и достојан процес реинтеграције".

"Карабах је био буре барута и најмилитаризованија зона на свету, али сада је то део прошлости. У оваквим условима има више шансе да ће доћи до мира између Јерменије и Азербејџана", поручује Баку. 

Азербејџан је, подсетимо, 19. септембра покренуо војну операцију у Карабаху, уз поруку да је реч о "антитерористичким мерама локалне природе" у циљу обнављање уставног поретка, што је Јереван назвао агресијом.

Дан касније, уз посредовање руских мировних снага, постигнут је споразум о прекиду ватре. Као један од услова за примирје истакнуто је да је неопходно да дође до разоружања јерменских снага. Захтевано је и повлачење тешке технике из Карабаха.

Убрзо након тога, 21. септембра, у једном азербејџанском граду одржан је састанак представника карабашких Јермена са делегацијом Азербејџана. Коначан споразум још није постигнут, али је Баку разговор оценио као дијалог који је протекао у позитивној атмосфери. Јављено је и да су стране договориле и будуће сусрете у циљу проналажења заједничког решења. 

Последња дешавања изазвала су лавину протеста у престоници Јерменије Јереван. Народ је исказао незадовољство политиком премијера Никола Пашињана. Он је, подсетимо, раније јавно изјавио да признаје да је Нагорно-Карабах део Азербејџана. Део Јермена, након последње "антитерористичке операције" Бакуа, оптужио је јерменског премијера да је тако издао јерменску светињу.

Данас, Пашињан поручује да су безбедносне структуре у које улази Јерменија неефикасне. Такође, изјавио је да ће Јереван прихватити све суграђане Нагорно-Карабаха, уколико одлуче да се преместе у Јерменију. 

Министарство здравља Јерменије у међувремену је током дана саопштило да хитна помоћ из Нагорно-Карабаха тренутно превози 23 тешко рањена цивила у Јереван. Они су повреде задобили током последњих дана.

image