Да ли ће се Зеленски поново кандидовати за председника? И шта о томе каже његова жена

Ако осети да га народ не жели, Зеленски се неће поново кандидовати, каже прва дама Украјине

Прва дама Украјине, жена актуелног председника Владимира Зеленског, открила је у разговору за Си-Би-Ес да ће, када је реч о предстојећим председничким изборима у Украјини, подржати одлуку свог мужа, без обзира на то каква она буде била.

Такође, Јелена Зеленска је поручила да ће при доношењу одлуке Зеленски узети у обзир опште расположење народа.

"То ће зависити од тога да ли ће он бити потребан нашем друштву као председник. Уколико осети да украјинско друштво више не жели да он буде председник, онда се он вероватно неће кандидовати", објашњава она. 

Јелена је истакла и да, иако није увек подржавала политичке аспирације свог супрга, уколико се он поново кандидује и одлучи "да је то неопходно", она ће га подржати, између осталог и јер већ "имају неко искуство" у томе.

Председнички избори у Украјини, подсетимо, требало би да буду одржани у марту следеће године.

Зеленски је по том питању раније изјавио да њихово одржавање неће бити могуће све док је у земљи на снази војно стање. У разговору за Ројтерс, додао је да би размотрио изборе, уколико Запад обезбеди логистичку и безбедносну подршку. 

Запад је на ову тему подељен. Део јавности и медија пласира вести да одржавање избора, како је то пренео "Вашингтон пост", "није препоручљиво јер је готово немогуће, пошто је много грађана напустило земљу, у исто време један део Украјине је под контролом Русије и на све то одређени број људи сада се бори на фронту". 

Али, други, као, на пример, Линдзи Грејам јавно ургирају да Кијев одржи изборе као што је то и било планирано.