Кијев нема ни за пензије: Велика Британија шаље доларе

Укупан износ финансијске помоћи Лондона Кијеву од фебруара 2022. износи 1,6 милијарди долара

Украјина је од Велике Британије добила 100 милиона долара преко повереничког фонда Светске банке, а та средства биће искоришћена за исплату заосталих пензија, саопштило је данас Министарство финансија те земље.

Наиме, прошлог четвртка, украјински министар финансија Сергеј Марченко известио је да је Украјина добила 1,25 милијарди долара од Сједињених Држава и да ће та средства бити искоришћена за надокнаду трошкова државног буџета.

"Украјина је данас, 25. септембра, добила 100 милиона долара од Светске банке под гаранцијом Велике Британије. Средства ће се користити за делимичну надокнаду трошкова државног буџета Украјине за надокнаду пензија за јул 2023. године", наводи се у саопштењу објављеном на сајту министарства.

Министарство је додало да укупан износ финансијске помоћи Велике Британије Украјини од фебруара 2022. износи 1,6 милијарди долара.

Како је раније изјавила председница Одбора за буџет Врховне раде Роксолана Пидласа, ове године је "привучено" 25,3 милијарде долара спољне помоћи међународних партнера за финансирање буџета Украјине, што је износило 49,1 одсто свих прихода.

Премијер Денис Шмигал рекао је да се "Украјина тренутно држи захваљујући финансијској подршци партнера, као и кроз грантове и кредите".