Свет

Москва одговорила Бугарској: Руски свештеници протерани на богохулан и увредљив начин

МСП Русије је деловање бугарских власти назвало још једном провокацијом "потпуно у складу са актуелним евроатлантским смерницама за борбу против руског утицаја"
Москва одговорила Бугарској: Руски свештеници протерани на богохулан и увредљив начинwww.globallookpress.com © hwo/imageBROKER.com

Министарство спољних послова Русије изразило је данас снажан протест бугарском амбасадору у Русији Атанасу Кристину због протеривања свештеника Руске православне цркве из Бугарске, објавило је руско министарство спољних послова.

"Двадесет петог септембра у министарство спољних послова Русије позван је амбасадор Бугарске Атанас Кристин, коме је уручен оштар протест у вези са протеривањем тројице свештеника метохије Софијске Руске православне цркве из Бугарске под измишљеним изговором, на богохулан и увредљив начин", наводи се у саопштењу, преноси агенција РИА Новости.

Руско министарство је деловање бугарских власти назвало још једном провокацијом "потпуно у складу са актуелним евроатлантским смерницама за борбу против руског утицаја" и обећало је неизбежне непријатне последице по иницијаторе.

"Чврсто смо уверени да су њихови планови усмерени на подривање вековних духовних веза и традиције пријатељства између народа Русије и Бугарске, али они немају перспективу и осуђени су на неуспех", додаје се у саопштењу руског МСП.

Претходно је бугарска имиграциона служба наредила свештеницима руске цркве-манастира у Софији да напусте земљу у року од 24 сата.

Међу њима су архимандрит Васијан, секретар метохије Софијске протојереј Јевгениј и један службеник храма.

У образложењу бугарских власти је наведено да се они сматрају претњом по националну безбедност Бугарске.

image