Свет

Да ли је "лансет" унапређен: Напад на аеродром у Кривом Рогу извршен са велике удаљености

Кључне украјинске ваздухопловне базе сада су у домету надограђених руских беспилотних камиказа летелица
Да ли је "лансет" унапређен: Напад на аеродром у Кривом Рогу извршен са велике удаљеностиwww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev

Русија је надоградила своје беспилотне летелице камиказе "лансет" како би могле да гађају циљеве удаљене више од 80 километара, открио је извор близак произвођачу. Видео-снимак, објављен прошле недеље, потврђује да је "лансетима" повећан домет. 

На снимку, који се прошлог уторка појавио на интернету, види се како се дрон, лансиран са МиГ-29 из совјетске ере, са велике висине спушта ка војном аеродрому у близини Кривог Рога и погађа украјински МиГ-29 директно иза кокпита.

Други дрон, који је лебдео у близини, снимио је тренутак напада.

Русија је до сада користила дронове "лансет" углавном за гађање украјинских оклопних возила. Ови прилично јефтини уређаји показали су се као веома ефикасни против тенкова западне производње. Међутим, напад у Кривом Рогу привукао је пажњу западних медија, пошто је растојање између линије фронта и аеродрома веће од раније познатог домета ове беспилотне летелице.

"Проблем је у томе што су руске 'самоубилачке' беспилотне летелице сада очигледно имају домет већи од 72 километра", известио је у уторак магазин "Форбс", додајући да се ваздушна база Криви Рог, као и још један такав објекат у близини Николајева, сада налазе у домету "лансета", што представља "веома лошу вест за украјинско ваздухопловство.“

Дрон "лансет" је развила компанија "Зала аеро", филијала концерна "Калашњиков". Постоје две верзије "лансета", које тренутно користе руске снаге. Мања варијанта може да понесе терет до једног килограма и да лети 30-ак минута, док већа верзија може да понесе три килограма експлозива и да лети 40 минута.

Сматрало се да обе верзије имају домет од око 40 километара, али извор близак компанији "Зала" прошле недеље је саопштио руској агенцији "РИА Новости" да је компанија "увела бројне иновације у хардверски и софтверски комплекс система `лансет`, које омогућавају да се камиказе користе ван директне радио-видљивости земаљске контроле."

Овај извор је додао да су руске снаге успеле да погоде украјински авион са лансирне тачке удаљене више од 80 километара.

image