Свет

После десет година, Јужна Кореја дан оснивања оружаних снага обележава парадом

Главним градом Јужне Кореје марширало је око 6.700 војника и 200 јединица војне технике, а руска страна оцењује да је овогодишња свечана парада одговор Пјонгјангу на сличне параде, које су у Северној Кореји само ове године одржане већ три пута
После десет година, Јужна Кореја дан оснивања оружаних снага обележава парадом© Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Јужна Кореја данас је, први пут за последњих десет година, организовала параду поводом оснивања оружаних снага земље, пре 75 година.

Како преносе "РИА Новости", парада се обично одржава сваких пет година, али 2018. године то није био случај јер је Јужна Кореја покушавала да изглади односе са Северном Корејом, те је последња парада одржана 2013.

Овогодишњој паради присуствовао је и председник Јун Сок-јол.

Такође, у њој су први пут учествовали и амерички војници, којих је било више од 300. У питању су војници 8. армије Оружаних снага САД. Руски медији објашњавају да је разлог за то и што се прославља 70 година од формирања америчко-јужнокорејске војне алијансе, али и како би се свету показала снага савезништва Сеула и Вашингтона. 

Укупно, на паради је било око 6.700 војника, а приказано је 200 јединица војне технике. 

Како је претходно писала "Расијскаја газета", јужнокореанци желе да покажу своје ново оружје, али и да одговоре на сличне манифестације у Северној Кореји, која је само ове године одржала три догађаја тог типа.

Парола овогодишње манифестације била је: "Моћна армија, јака безбедност и мир који се темељи на снази!"

image