Хантер Бајден тужи бившег Трамповог адвоката Рудија Ђулијанија због "лаптопа из пакла"

Син председника САД поднео је тужбу у савезном суду у Лос Анђелесу тврдећи да је повређена његова "дигитална приватност", али и да су подаци с његовог лаптопа измењени пре него што су копирани и послати Ђулијанију

Хантер Бајден је тужио бившег адвоката некадашњег председника САД Доналда Трампа – Рудија Ђулијанија, његове компаније и још једног адвоката због наводне компјутерске преваре и приступа подацима с такозваног "лаптопа из пакла" за који се тврди да га је Бајден оставио у сервису у Делаверу, преноси Си-Ен-Би-Си.

Син америчког лидера Џозефа Бајдена већ неколико година је мета напада Ђулијанија, републиканских чланова Конгреса и конзервативних медија због компромитујућег садржаја тог рачунара.

Тврдње да је председник Бајден на коруптиван начин био умешан у уносне послове свог сина, а које су делимично засноване на информацијама с лаптопа, у фокусу су истраге о опозиву демократског председника коју је покренуо одбор Представничког дома под вођством Републиканске партије.

Тужба Хантера Бајдена у савезном суду у Лос Анђелесу наводи као оптуженог и Роберта Костела, адвоката и бившег савезног тужиоца који је раније заступао Ђулијанија.

"Оптужени су одговорни за ‘потпуно уништење’ дигиталне приватности тужиоца. Они су такође међу онима који су првенствено одговорни за ‘потпуно уништење’ података тужиоца", наводи се у тужби млађег Бајдена.

У тужби такође пише да су Бајденови подаци обрађивани, измењени и оштећени пре него што су копирани и послати Ђулијанију и Костелу.

Хантер Бајден је овог месеца оптужен у савезном суду у Делаверу за неколико кривичних пријава у вези с његовом куповином и поседовањем пиштоља, док је био корисник илегалних дрога. Раније је оптужен по две тачке за неплаћање федералног пореза на доходак 2017. и 2018. године.

Прошле недеље Бајден је тужио пореску управу због, како је навео, "незаконитог откривања поверљивих информација о пореској пријави" од стране агената Пореске управе који су те информације открили медијима, да би га осрамотили.