Свет

Кулеба: Не желимо сукоб са Пољском

Шеф украјинске дипломатије тврди да је Кијев отворен за разговор са пољском страном и да веома поштује и цени подршку Варшаве, упркос недавним несугласицама
Кулеба: Не желимо сукоб са Пољском© Tanjug/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба каже да Кијев није расположен за сукоб са Пољском и да је спреман за разговор, преносе "РИА Новости".

Раније је пољски председник Анджеј Дуда рекао да се Украјина понаша као дављеник који се хвата за све како не би утонуо и да тако може да удави и оне који покушавају да му помогну. Украјински председник је одговорио и рекао да "неки пријатељи" Кијева у Европи глуме солидарност и да играјући се житом припремају терен за Москву. Због оваквих изјава, пољско Министарство спољних послова позвало је украјинског амбасадора на рапорт.

Међутим Кулеба наводи да Кијев не жели Варшаву међу својим непријатељима.

"Нисмо расположени за конфликт. Отворени смо за разговор са пољском страном, веома је поштујемо, бескрајно ценимо и захвални смо на подршци пољског народа", тврди Кулеба.

Пољско-украјински односи знатно су се закомпликовали због ембарга на украјинско жито. Украјине је најавила да ће у наредним данима увести ембарго на неке пољске пољопривредне производе као одговор на продужење једностране забране увоза украјинског жита. Пољска је као одговор на ово обећала да ће проширити пољску листу производа забрањених за увоз из Украјине.

Европска комисија је 15. септембра одлучила да не продужава ограничења на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ, али је Кијев обавезала да уведе мере контроле извоза.

Након тога, власти Словачке, Мађарске и Пољске саопштиле су да једнострано продужавају забрану. Конкретно, Мађарска је проширила забрану - 24 производа је уврстила на листу забрањеног увоза. Поред житарица, на листи су биле разне врсте меса, живина, јаја, мед, поврће и вино. С тим у вези, Украјина је поднела жалбу Светској трговинској организацији.

Као одговор, три земље ЕУ су најавиле да ће бојкотовати састанке платформе за координацију о украјинском житу.

image