Свет

Након овација нацисти: Председник Доњег дома Канадског парламента поднео оставку

Ентони Рота претходно је преузео одговорност за инцидент који су осудили Русија, Пољска и јеврејске организације за људска права
Након овација нацисти: Председник Доњег дома Канадског парламента поднео оставкуwww.globallookpress.com © Patrick Doyle/Keystone Press Agency

Председник Доњег дома канадског парламента Ентони Рота поднео је оставку због скандала са одавањем почасти украјинском нацисти и припаднику СС јединице "Галиција", 98-годишњем Јарославу Хунки.

"Тешка срца обавештавам чланове парламента о својој оставци на место председника Доњег дома", рекао је Рота, преносе "РИА Новости".

Рота је прошлог петка позвао Јарослава Хунку на скупштински састанак поводом посете Владимира Зеленског, када је 98-годишњака представио као "украјинско-канадског ветерана Другог светског рата који се борио за независност Украјине против Руса."

Обиље фотографија и друге грађе, међутим, јасно доказује да се Хунка за ту "независност" борио као члан нацистичких СС дизвизија.

Рота је преузео искључиву одговорност за инцидент, додавши да је касније пожалио због тога. Трудоов кабинет је затим утврдио да ни канадски лидер ни Зеленски "нису обавештени унапред" о Хункином присуству.

Отворене овације СС-овцу изазвале су бес међу јеврејским организацијама попут Пријатеља Симона Визентала, као и у бројним државама, укључујући Русију и Пољску. Портпарол Кремља Дмитриј Песков описао је инцидент као "нечувен немар."

Ротину оставку су затражили министарка спољних послова Канаде Мелани Жоли и заменик пољског министара спољних послова Аркадијуш Муларчик. Варшава је такође захтевала да Хунка буде процесуиран за ратне злочине.

СС "Галиција", којој је Хунка припадао, била је позната не само по ратовања против Црвене армије, већ и зверствима која је починила над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.

image