Свет

САД смањују помоћ Кијеву

Сенат САД предлаже да се изгласа око 4,5 милијарди долара за помоћ Украјини, што је пет пута мање од износа који је тражила Бела кућа
САД смањују помоћ Кијеву© Photo by Mark Wilson/Getty Images

Амерички Сенат је приликом разматрања привременог буџета предложио да се смањи финансирање Украјине на 4,5 милијарди долара за војне потребе из буџета Пентагона и још 1,65 милијарди долара за економску помоћ од средстава Стејт департмента, пише "Панчбоул".

Како се наводи, његово дејство престаје у случају "усвајања пуног буџета" или, ако такав документ не буде усаглашен и не ступи на снагу, 17. новембра.

Додаје се да Бела кућа тражи до 24 милијарде долара помоћи Украјини, а у оквиру истог захтева администрација тражи додатна издвајања за владине агенције САД. 

У претходним саопштењима Беле куће наглашено је да овај захтев мора да буде усаглашен пре краја фискалне године, односно пре 1. октобра. 

Сенатори тренутно предлажу привремени споразум уместо пуноправне "додатне помоћи".

Неки републикански чланови Конгреса изјаснили су се против пружања нове помоћи Украјини у истом пакету као и финансирање за домаће потребе САД и прете влади да ће прекинути финансирање.

Недавно је око 30 чланова Републиканске партије САД одбило захтев Беле куће за нови пакет помоћи Украјини. 

Политичари су навели да се противе додатној потрошњи на војне сукобе. Осим тога, републиканци су незадовољни изостанком било каквог објашњења америчке владе о крајњем циљу доделе помоћи Кијеву.

image