Свет

Соломонска острва отпорна на Бајденов "шарм": Нисмо хтели предавање о томе како су САД супер

Председник САД спроводи "офанзиву шармирањем" која има за циљ да сузбије кинески утицај у региону који Вашингтон сматра стратешки кључним, оценио је Ројтерс
Соломонска острва отпорна на Бајденов "шарм": Нисмо хтели предавање о томе како су САД суперGetty © Photo by Martin Ollman/Getty Images

Премијер Соломонских острва Манеса Согаваре рекао је да је прескочио самит лидера пацифичких острва у Белој кући како би избегао "предавање", али и да је имао хитнија посла у својој земљи.

Како наводи Ројтерс, Согаваре је изградио блиске везе са Кином, у САД је говорио у Уједињеним нацијама, али је изостао са форума пацифичких острва у Вашингтону.

Он је присуствовао прошлогодишњем таквом самиту из ког, како наводи, ништа није произашло.

"Држе вам предавање о томе како су они добри", објаснио је Согаваре на конференцији за медије. 

Званичник администрације председника САД Џозефа Бајдена рекао је у недељу да су "разочарани" што Согаваре неће присуствовати.

Бајден се почетком недеље састао са лидерима пацифичких острва, а како је оценио Ројтерс, у питању је део његове "офанзиве шармирањем" која има за циљ да сузбије кинески утицај у региону који Вашингтон сматра стратешки кључним. 

Председник САД је обећао да ће радити с Конгресом на обезбеђивању додатних 200 милиона долара за пројекте у регији који имају за циљ ублажавање ефеката климатских промена, подстицање економског раста, сузбијање илегалног риболова и побољшање јавног здравља, наводи се у документу издатом након радног ручка.

У заједничкој изјави наводи се да су се стране сложиле да одрже још један самит 2025. и политичке састанке сваке две године након тога.

image