Свет

Швајцарска враћа назад "леопарде" које је тражила Немачка

Немачка тражи од Швајцарске да поново прода неке од 96 тенкова "леопард 2" које чува у складишту произвођача "Рајнметал АГ", уз уверавање Берлина да оружје неће завршити у Кијеву
Швајцарска враћа назад "леопарде" које је тражила Немачкаwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert/dpa

Швајцарска ће на захтев Немачке вратити тенкове "леопард 2" како би надокнадила залихе након немачких донација Украјини.

Немачка је, подсећа Ројтерс, затражила од Швајцарске да поново прода неке од 96 тенкова "леопард 2" које чува у складишту произвођача "Рајнметал АГ".

Како би испоштовао швајцарску неутралност, Берлин је уверавао Берн да оружје неће ићи у Кијев, већ ће остати у Немачкој или код савезника из НАТО или Европске уније.

"Веома смо срећни и захвални на овој одлуци", рекао је немачки амбасадор у Швајцарској Мишел Флугер, наводећи да ће на тај начин попунити празнине у својим и залихама европских партнера.

Швајцарско јавно мњење је дубоко подељено по питању испоруке оружја Украјини, а блокирање слања швајцарског оружја Кијеву разбеснело је поједине државе ЕУ, пише Ројтерс. 

Захтеве Немачке, Данске и Шпаније да дозволе да оружје произведено у Швајцарској које су они претходно купили оде у Украјину Берн је блокирао позивајући се на неутралност која спречава да се оружје директно или индиректно шаље странама у рату.

Немачки амбасадор у Швајцарској је рекао да би будућа куповина швајцарског оружја могла да буде отежана уколико Берн не прилагоди своје законе.

"Набавили смо много оружја, система, компоненти и муниције од Швајцарске и сада бисмо желели да дамо неке од ових система Украјини", поручио је он.

Швајцарска влада сада мора формално да подржи извоз "леопарда 3" у Немачку, али се очекује да ће то бити формалност након што је министарка одбране Виола Амхерд рекла да је снабдевање Немачком тенкова у складу са швајцарским законом о неутралности и да је такође у интересу земље, преноси Ројтерс.

"На овај начин можемо допринети безбедности у Европи, а самим тим и безбедности наше земље", рекла је министарка одбране Швајцарске Виола Амхерд за швајцарски медиј "СРФ".

image