Бивши транс портпарол украјинске војске на удару пранкера: Наци плаћеници и представа Зеленског

Бивши портпарол украјинске војске открио је да су страни плаћеници у Украјини само због новца, али и да имају проблем са њима јер "користе дрогу"

Чувени руски пранкери Вован и Лексус устремили су се у свом најновијем подвигу на трансродног бившег портпарола украјинске војске Сару Ештон-Сирило, која је, мислећи да разговара са бившим украјинским председником Петром Порошенком, оголила своје неонацистичке ставове.

"Истина је да Руси нису Европљани. Као што је господин (секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј) Данилов јасно рекао, они имају другачију културу; они су Азијати. На крају, они су потекли од Монгола, од групе људи који хоће да буду робови, и хоће да буду предвођени као што је то било у време Џингис Кана. Волела бих да остатак Европе и западног света схвати да се Европа завршава код Украјине", одговорио је Ештон-Сирило на питање шта мисли о Русима.

У његовим очима, Украјина брани "европске и западне вредности на исти начин као када су Монголи надирали."

"Иако не познајем све Русе, рећи ћу да Кремљ и сваки Рус који подржава Владимира Путина нису људска бића. Заправо, они су непријатељи човечанства", сматра трансродни бивши портпарол.

Вук длаку мења...

Упитан за коментар о стању пропале украјинске офанзиве, Ештон-Сирило каже да Украјина има "потешкоћа на фронту информационог рата, али и проблем са моралом", напоменувши да су разговарали са војницима који су "веома фрустрирани јер нису имали осећај да их неко слуша у одређеним областима".

Додао је да је "руска пропаганда" најбоља на свету.

"То што њихови пропагандисти имају телевизијску емисију, не значи да нису ратни злочинци", рекао је Ештон-Сирило.

Подсетимо, Сара Ештон Сирило смењена је са функције раније овог месеца, након претњи руским новинарима.

Он у разговору са "Порошенком" истиче да и даље не жели да се извини због својих изјава, додавши касније да ће "руски пропагандисти бити истребљени".

"Видели смо шта се десило са Дугиновом ћерком. Објавили су књигу на годишњицу њене смрти. То показује ко је она била у њиховим очима. То није само нека жена која је случајно убијена. То је било зло створење, заслужила је смрт јер је покушала да изврши геноцид над невиним народом", поручио је.

Дарја Дугина, Ћерка познатог политичког филозофа и писца Александра Дугина, била је међу новинарима који су страдали у нападима који су се интензивирали од почетка Специјалне војне операције, а смрти је за длаку побегао и познати писац Захар Прилепин.

Ештон-Сирило наводи да јој је речено да је њена смена наређена са "највиших инстанци из Њујорка", али додаје да и даље ради у војсци и да комуницира са високо позиционираним војним званичницима.

Истина о западним плаћеницима

Коментаришући смрт британског плаћеника, чије је тело нађено везаних руку у води у Украјини раније овог лета, Ештон-Сирило је несвесно открила да плаћеници нису ни приближно онакви каквим их је представљала са своје функције портпарола украјинске војске. 

Подсетимо, Ештон-Сирило је пре смене са функције позвала на бојкот "Си-Ен-Ена" зато што је амерички медиј назвао стране борце у Украјини "плаћеницима". "Си-Ен-Ен" је након тога послушно изменио текст након свега неколико сати.

"Имамо доста страних бораца... Имамо страшан проблем са њима јер су једва нешто више од плаћеника, и долазе овде јер све што знају је рат. Иако их браним у јавности, приватно знам да су многи од њих екстремни десничари, има неких наци група, такође знам да многи од њих то раде јер немају живот у својим земљама", рекао је Ештон-Сирило "Порошенку".

Како наводи, плаћеници представљају проблем и по питању безбедности, али и по питању морала.

"Већина страних војника овде због новца. То су људи који користе дроге, организују донације које ће стављати у сопствене џепове", каже он.

Корупција и "представа" Зеленског

Одговарајући на "Порошенкове" жалбе о корупцији у војсци, Ештон-Сирило признаје да представља велики проблем.

"Свако ко хоће озбиљно да сагледа ситуацију, разуме да имамо значајних проблема. Ако не променимо то у наредних шест месеци, имаћемо тридесетогодишњи рат", рекао је.

Како каже, званичници који се обогаћују на рачун западне помоћи "хоће да профитирају од крви наших људи који губе руке и ноге."

Она је такође истакла да су "фантастичне" прогнозе и извештаји о сукобу из Кијева добре за "борбу против Руса", али да нису добре "за дискусије са партнерима у Вашингтону, Бриселу, а поготово источноевропским земљама."

Ештон-Сирило такође није имао добро да каже о украјинском председнику Владимиру Зеленском. Након што су се пранкери пожалили на његово вођство, Ештон-Сирило је рекао:

"Да господине, ово траје деветнаест месеци, више се не ради о представи. Представа је била важна током првих дана и недеља. Више се не ради о популизму на светској сцени", поручио је бивши портпарол.