Трудо се извинио због овација нацисти у канадском парламенту

Претходно је бивши председник Доњег дома канадског парламента Ентони Рота поднео оставку након што је преузео искључиву одговорност за инцидент

Канадски премијер Џастин Трудо назвао је одавање почасти у канадском парламенту украјинском нацисти и припаднику СС јединице "Галиција", 98-годишњем Јарославу Хунки, монструозним скрнављењем сећања на жртве Холокауста.

Инцидент се догодио током скупштине одржане поводом посете Владимира Зеленског.

Током конференције за новинаре пред своје обраћање у Доњем дому Канаде у среду, Трудо је понудио "безрезервно извињење парламента за оно што се догодило у петак", мислећи на овације Хунки.

"То је било монструозно скрнављење сећања на милионе људи који су погинули у Холокаусту, и било је веома, веома болно за јеврејски народ", рекао је Трудо о церемонији. "То је такође повредило Пољаке, Роме [и] 2СЛГБТQИ+ људе", наставио је, користећи ознаку која, поред лезбо, геј, транс, квир, интерсекс особа, подразумева и оне са "две душе."

Раније је лидер Канадске конзервативне партије Пјер Пољевр позвао премијера Џастина Трудоа да се извини што је у парламенту одао почаст есесовцу, и да не пребацује одговорност на друге.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је поручио да су власти Канаде су у обавези да нацисту Јарослава Хунку или изруче, или да му сами суде, а сличан захтев је изнела и Варшава.

Председник Доњег дома канадског парламента Ентони Рота поднео је оставку због скандала, након што је преузео искључиву одговорност за инцидент. Трудоов кабинет је затим устврдио да ни канадски лидер ни Зеленски "нису обавештени унапред" о Хункином присуству.