Свет

Конгрес САД одбио два амандмана за смањење помоћи Украјини

Потпуно одбијање помоћи Кијеву подржала су 93 члана, али је против овог амандмана гласало 339 чланова, те он није усвојен
Конгрес САД одбио два амандмана за смањење помоћи Украјини© Tasos Katopodis/Getty Images

Представнички дом америчког Конгреса одбио је два амандмана на нацрт одбрамбеног буџета за следећу фискалну годину, који се односи на смањење помоћи Украјини, произлази из резултата гласања, преноси ТАСС.

Како се наводи, 330 посланика, укључујући 117 републиканаца, гласало је против амандмана да се из нацрта буџета војног ресора САД изузму средства за Украјину. 

Истовремено, 104 члана исте странке су се изјаснила "за".

Додаје се да су 93 посланика подржала потпуно одбијање помоћи Кијеву, док је 339 чланова већа гласало против овог амандмана и он није усвојен.

Конзервативни републиканци противе се укључивању средстава за Украјину у буџет Пентагона и инсистирају да се истовремено не може гласати и за помоћ Украјини и за издвајање средстава за америчку војску.

Претходно је председник Представничког дома Кевин Макарти желео да из нацрта буџета Пентагона повуче износ од 300 милиона долара, који је планиран за обуку Оружаних снага Украјине, али се политичар касније предомислио.

Укључивање средстава намењених Кијеву у буџет за одбрану земље изазива оштро противљење неколико чланова Представничког дома и постаје камен спотицања за његово усвајање.

Тако је раније конгресменка Марџори Тејлор Грин обећала да ће гласати против усвајања краткорочног или пуног буџета све док он укључује помоћ за Украјину.

Раније је координатор стратешких комуникација у Савету националне безбедности Беле куће Џон Кирби изјавио да САД имају средстава за војне испоруке Украјини за још неколико недеља, као и да даља помоћ може бити под доведена у питање без одлуке Конгреса о додатним издвајањима.

Конгрес, како би избегао још једно "затварање", мора да донесе "пун или краткорочни буџет" за земљу пре краја ове фискалне године, која истиче 1. октобра.

image