Свет

Северна Ирска и даље без владе - избори најбрже у марту

Формирање власти кочи постбрегзитовски трговински аранжман
Северна Ирска и даље без владе - избори најбрже у мартуwww.globallookpress.com © Colum Lynch/XinHua

Британска влада одложила је нове изборе у Северној Ирској најмање до марта како би "обезбедила простор за напредак у преговорима Лондона и Брисела о трговинским правилима после Брегзита", јавља Ројтерс.

Тако Северна Ирска и даље остаје без владе, коју нема још од како је у фебруару пробританска Демократска унионистичка партија започела бојкот у знак протеста због постбрегзитовских трговинских аранжмана.

И након што су ирски националисти, странка Шин Фејн, победили на изборима одржаним у мају, они су одбили да се врате у владу, па је тако 28. октобра прошао рок од шест месеци за њено формирање.

Зато је тада британски министар за Северну Ирску Крис Хитон Харис рекао да нема друге могућности осим да гласање закаже у року од 12 недеља од тог датума.

То, дванаестонедељно одбројавање, сада је померено па неће почети све до 8. новембра, а можда ни до 19. јануара. Тако би избори могли бити тек 2. марта или 13. априла.

"Дужност ми је да створим право окружење за странке у Северној Ирској да раде заједно на обнављању децентрализованих институција и решавању кључних питања која утичу на народ Северне Ирске", рекао је Хитон-Харис.

Демократска унионистичка партија иначе се противи постбрегзитовском трговинском аранжману познатом као Протокол Северне Ирске.

Протокол, како пише Би-Би-Си, осигурава да се након Брегзита роба слободно креће преко ирске копнене границе, али унионисти тврде да је то "поткопало" положај Северне Ирске у Уједињеном Краљевству стварањем трговинске границе са Енглеском, Шкотском и Велсом.

Уједињено Краљевство жели фундаменталну преправку тог уговора, док ЕУ верује да се у постојећем тексту може наћи довољна "флексибилност".

Недавно су први пут у седам месеци настављени технички преговори о Протоколу за Северну Ирску, а ирски министар спољних послова Сајмон Ковени рекао је да је прерађен споразум могућ до краја године.

У преговорима о изласку Британије из ЕУ, питање Северне Ирске било је један од главних проблема, будући да је после Брегзита граница између Северне Ирске и Републике Ирске, постала спољна граница ЕУ.

Споразумом на Велики петак из 1998. године, окончан је сукоб у Северној Ирској, а влада у Лондону се обавезала да ће ту границу држати отвореном.

image