Свет

Попуњавају испражњене залихе: Седам земаља ЕУ наручило муницију за помоћ Украјини

Покренута убрзана процедура за набавку, иако Европска агенција за одбрану није навела о којим се државама ради, али је Ројтерс из другог званичног извора сазнао да је једна од њих Литванија
Попуњавају испражњене залихе: Седам земаља ЕУ наручило муницију за помоћ Украјини© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Седам земаља чланица Европске уније поручиле су муницију преко система заједничке европске набавке како би обезбедиле Украјини преко потребно наоружање и попуниле испражњене западне залихе.

Набавка, обављена према уговорима које је испреговарала Европска агенција за одбрану (ЕДА), односи се на муницију од 155 милиметара, једну од најважнијих у сукобу Украјине и Русије.

Овакав модел набавке део је плана вредног најмање две милијарде евра, који је покренут у марту са циљем да се Украјини допреми милион артиљеријских граната и пројектила у року од годину дана, подсећа агенција Ројтерс.

До сада су набавке за одбрану углавном су биле у надлежности појединачних 27 влада чланица блока.

У одговорима ЕДА Ројтерсу потврђено је да је седам држава чланица набавило муницију преко убрзане процедуре коју омогућује ова агенција ЕУ, а како су додали очекују да ће у наредним недељама и месецима бити још поруџбина, на пример, за потребе допуњавања државних залиха, како су навели.

Агенција није навела о којих се седам земаља ради, али је Ројтерсу потврђено из другог званичног извора да је једна од њих Литванија.

image