Попуњавају испражњене залихе: Седам земаља ЕУ наручило муницију за помоћ Украјини

Покренута убрзана процедура за набавку, иако Европска агенција за одбрану није навела о којим се државама ради, али је Ројтерс из другог званичног извора сазнао да је једна од њих Литванија

Седам земаља чланица Европске уније поручиле су муницију преко система заједничке европске набавке како би обезбедиле Украјини преко потребно наоружање и попуниле испражњене западне залихе.

Набавка, обављена према уговорима које је испреговарала Европска агенција за одбрану (ЕДА), односи се на муницију од 155 милиметара, једну од најважнијих у сукобу Украјине и Русије.

Овакав модел набавке део је плана вредног најмање две милијарде евра, који је покренут у марту са циљем да се Украјини допреми милион артиљеријских граната и пројектила у року од годину дана, подсећа агенција Ројтерс.

До сада су набавке за одбрану углавном су биле у надлежности појединачних 27 влада чланица блока.

У одговорима ЕДА Ројтерсу потврђено је да је седам држава чланица набавило муницију преко убрзане процедуре коју омогућује ова агенција ЕУ, а како су додали очекују да ће у наредним недељама и месецима бити још поруџбина, на пример, за потребе допуњавања државних залиха, како су навели.

Агенција није навела о којих се седам земаља ради, али је Ројтерсу потврђено из другог званичног извора да је једна од њих Литванија.