Свет

Протести опозиције у Пољској: Десетине хиљада људи на улицама, уједињени против власти

Опозицији су се у протестном маршу придружиле присталице најразличитијих идеологија, присталице укидања забране абортуса, антиклерикалци и активисти ЛГБТ покрета
Протести опозиције у Пољској: Десетине хиљада људи на улицама, уједињени против власти© Tanjug/AP Photo/Rafal Oleksiewicz

Опозиција у Пољској одржава протесте, више хиљада људи изашло је на улице престонице, јавља дописник "РИА Новости".

Протесте против политике владајуће партије Право и правда организовао је бивши председник Европског савета, бивши премијер Пољске, а сада лидер опозиционе Грађанске платформе Доналд Туск. Он је позвао све политичке противнике владајуће странке да се придруже протесту, назвавши га "Маршом милиона срца".

Опозицији су се у протестном маршу придружиле присталице најразличитијих идеологија - различите врсте политичких противника актуелне власти, присталице укидања забране абортуса, антиклерикалци и активисти ЛГБТ покрета.

Званичних информација о броју демонстраната још нема, процењује се да их има најмање неколико десетина хиљада, ако је судити по ширини и дужини колоне.

Демонстранти, који су се окупили на Тргу Романа Дмовског и суседним улицама, намеравају да прођу централним улицама главног града Пољске до Трга Радослава. Саобраћај је успорен, а на неким местима у граду и потпуно обустављен. Полиција је свуда.

У маршу не учествују само становници Варшаве, има људи и из других градова. Учесници су са собом носе заставе Пољске, симболе различитих партија и политичких удружења. Њихови плакати садрже и политичке и друштвене слогане.

У Пољској су за 15. октобар заказани парламентарни избори. Победничка политичка снага формираће нову владу. Резултати недавних истраживања јавног мњења сугеришу да партија Право и правда, која је на власти од 2015. године, може да изгуби.

image