Министар одбране Британије позвао на слање "инструктора" у Украјину; Сунак поручио: Нема шансе!

Британски премијер пожурио је да смири страсти након најаве министра одбране да ће послати војне "инструкторе" да појачају обуку украјинских снага

Нови британски министар одбране Грант Шaпс најавио је да ће Лондон "појачати" свој програм обуке украјинских трупа слањем војних инструктора на терен.

Шапс је у разговору за "Телеграф" појаснио да је разговарао са челницима војске о премештању "обуке и производње" војне опреме у Украјину и слању "инструктора" тамо. Такође је позвао више британских одбрамбених фирми да отворе фабрике у Украјини. "Сада је прилика", рекао је он.

Након прошлонедељног путовања у Кијев, Шапс је такође открио да је разговарао са Владимиром Зеленским о томе како би британска морнарица могла да помогне Кијеву на Црном мору.

Као да је чуо коментар "Телеграфа" да би оба ова потеза била озбиљна ескалација учешћа Лондона у сукобу у Украјини, данас се огласио и британски премијер Риши Сунак који је врло одлучно искључио могућност слања војника у Украјину док траје сукоб, пренели су локални медији.

Сунак је рекао да Шапс није мислио да ће британски војници бити распоређени у Украјини док сукоб траје, већ да је мислио да би "можда било могуће једног дана у будућности да одрадимо део те обуке у Украјини".

"Али то је нешто дугорочно, а не овде и сада, нема британских војника који ће бити послати да се боре у тренутном сукобу. То се не дешава", инсистирао је он.

Лондон наставља да пружа војну обуку Украјинцима, али то "ради овде у Великој Британији", уверавао је Сунак.

У оквиру операције "Интерфлекс" коју предводе Британци, више од 20.000 регрута из Оружаних снага Украјине већ је прошло обуку у Великој Британији од почетка 2022. године.

У међувремену, Русија не престаје да упозорава Запад на опасност ескалације сукоба слање, оружја, опреме, па чак и "инструктора" у Украјину.