Вучић и Орбан честитали Фицу изборну победу: Заједно у изазовним временима

Лидер словачке странке Смер познат је по свом противљењу војној подршци Украјини, а са мађарским и српским властима слаже се и по другим питањима

Председник Србије Александар Вучић честитао је Роберту Фицу победу његове странке на парламентарним изборима у Словачкој.

"Срдачне честитке Роберту Фицу на победи на парламентарним изборима у пријатељској Словачкој. Уверен сам да ћемо у наредном периоду продубити сарадњу између наше две земље, као и да ћемо заједно радити на снажењу партнерства у овим изазовним временима", написао је Вучић на друштвеној мрежи Икс.

Честитке су упутили и мађарски премијер Виктор Орбан и министар спољних послова Петер Сијарто, уз напомену да се став бившег премијера Словачке по питању сукоба у Украјини и миграција поклапа са мађарским, пишу "РИА Новости".

"Погодите ко се вратио! Честитам Роберту Фицу на неоспорној победи на парламентарним изборима у Словачкој. Увек је задовољство радити са патриотом. Радујем се", написао је Орбан на друштвеној мрежи Икс. 

Сијарто је на Фејсбуку написао да "изборни резултати пружају шансу да се поново формира стабилна влада у Словачкој и обезбеди даљи развој словачко-мађарских односа".

"Последњих година, сва достигнућа која су помогла односима двеју земаља, попут изградње мостова или отварања граничних прелаза, резултат су договора склопљених са бившом владом Роберта Фица. Роберт Фицо, штавише, мисли о рату, миграцијама и питањима рода исто као и ми. Његова победа пружа озбиљну шансу за јачање алијансе В4 (Вишеградска четворка, која укључује Чешку, Словачку, Пољску и Мађарску). Честитам и срећно", поручио је шеф мађарског МИП-а на словачком.

У суботу, 30. септембра, у Словачкој су одржани ванредни парламентарни избори. Подаци са 99,98 одсто бирачких места показали су да је странка Смер, коју предводи 59-годишњи Фицо, победила на изборима са 22,94 одсто гласова. Он је претходно три пута био премијер, а познат је по свом противљењу војној подршци Украјини.