Свет

Кинеска војска објавила филм о поновном уједињењу са Тајваном

У анимацији су приказана два вилењака, који представљају два дела слике мајстора династије Јуан Хуанг Гонгванга, коју је у 17. веку поцепао један од њених власника
Кинеска војска објавила филм о поновном уједињењу са Тајваномwww.globallookpress.com © x99

Кинеска војска објавила је кратки анимирани филм на Дан државности који приказује делове сликарског платна поцепаног на два дела пре више од 300 година, како се поново сједињују, као знак одлучности копна о поновном уједињењу са Тајваном, наводи Ројтерс.

Делови "Становања у Фучун планинама", која je једна од најпознатијих старих кинеских слика, чувају се одвојено у музејима у Кини и Тајвану, који Пекинг посматра као једну од својих провинција. 

На Дан државности у недељу, команда источног позоришта Народне ослободилачке армије, позната по ратоборним видео снимцима вежби широм Тајвана, објавила је кратки анимирани филм под називом "Снови се остварују на реци Фучун", позивајући се на заједничке културолошке корене људи са обе стране Тајванског мореуза.

У филму су приказана два вилењака, који представљају два дела слике мајстора династије Јуан Хуанг Гонгванга, коју је у 17. веку поцепао један од њених власника.

На крају филма, два лика су се спојила, магично чинећи слику поново целом.

Краћи комад платна, познат као "Преостала планина", дугачак око 51 цм, налази се у Музеју провинције Џеђианг у граду Хангџоу. Тајвански музеј националне палате чува 640 цм дугачак "Свитак Мајстора Вујонг" од педесетих.

Два дела су поново спојена 2011. године, када је Кина позајмила свој фрагмент тајванском музеју на два месеца током периода топлијих односа, док је Тајван водио политику економског зближавања са Кином.

image