"Шпигл" о сукобу код Бањске: Вучићеви "мали зелени људи" као Путинови, Орбан светац-заштитник

Срж проблема на КиМ је Александар Вучић који редовно потпаљује ситуацију и остаје некажњен, констатује немачки медиј

Постоји опасност од другог оружаног конфликта у Европи, пише немачки "Шпигл" у тексту у којем се анализирају трагични догађаји у Бањској на Косову и Метохији и наводно гомилање српске војске на административној линији са Косметом. 

Како се наводи, "велико повећање српских трупа на граници са Косовом изазива узнемиреност широм света", а нису је смирила ни уверавања председника Србије Александра Вучића да је број војника смањен. 

Уз навођење да на северу КиМ влада безакоње откако су се Срби према Вучићевим инструкцијама повукли из институција, додаје се да је у том вакууму, "који косовске власти тешко могу да контролишу" до најозбиљнијег инцидента дошло 24. септембра када је "група од 30 тешко наоружаних Срба намамила Косовску полицију у заседу, убила једног полицајца, а затим се забарикадирала у православном манастиру и предала након неколико сати размене ватре".

Милан Радоичић, за којег се истиче да је под америчким санкцијама, признао је да је он био вођа "терористичке групе", и напомиње да је до сада сматран за Вучићеву продужену руку. Подсећа се да је он дао оставку на место потпредседника Српске листе.

"Шпигл" констатује да се и крајем маја видела беспомоћност међународне заједнице, како су навели, у косовској кризи када је у нередима на северу КиМ повређено, како наводе, 93 НАТО војника, лоше припремљених припадника Кфора. 

Најновији догађаји показују да је мало тога научено из претходних искустава, констатује немачки лист.

Стотине британских војника доћи ће као појачање контигенту Кфора који већ броји 4.500 припадника, али, како се напомиње у тексту, то је само симболичан корак који неће решити срж проблема, а то је, према "Шпиглу" Александар Вучић "који редовно потпаљује ситуацију на Косову и остаје некажњен".  

Затим се износи мишљење да се он представља као неизоставан посредник и гарант стабилности на пост-југословенском простору, а у стварности, како се истиче, има на уму управо супротно: пали ватру за ватром кад год мисли да му то одговара.

"Тема Косова за председника служи као одвраћање: Вучић, мајстор у приказивању Срба као жртава, изнова и изнова упозорава на 'погроме' и 'етничко чишћење' својих сународника на Косову" пише "Шпигл" грубо занемарујући чињенице, од тога да се само ове године догодио 131 напад на Србе на КиМ до тога да је само у мартовском погрому 2004. из својих домова протерано 4.000 "Вучићевих сународника", а за та три дана 19 њих убијено.

Очекивано, поменут је и бивши председник СР Југославије Слободан Милошевић, некада главни лик оваквих пропагандних текстова западних медија, за којег се наводи да је "Вучићев учитељ" и да се од њега научио уметности извођења права на народни гнев и освету из наводних претњи. А да је прљави посао наводно препуштен активним насилним криминалцима из подземља и Вучић неће да буде повезан с тим.

"Ово је вероватно један од разлога зашто српска војска још увек није интервенисала на косоварској земљи", пише немачки лист.

Цитира се "косовска председница" Вјоса Османи која је упоредила, како се наводи, српске провокације и "зелене људе" Владимира Путина, који су припремили "руску анексију Крима 2014".

Нигде се не констатује апсурдност анектирања сопствене територије, иако се даље у тексту помињу чак и земље ЕУ које нису признале "косовску председницу" и "државу" на чијем је челу, али се западној јавности ставља на знање да Вучић још увек није ни под каквим санкцијама, за разлику од директора БИА Александра Вулина.

Чак га амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил описује као доброг партнера. А "Шпигл" Хила као човека искусног у балканским приликама. 

"Док год Виктор Орбан безусловно подржава свог београдског пријатеља Вучића и пет држава ЕУ не желе ништа да имају са државом званом Косово, уједињена Европа не може да буде озбиљно схваћена као посредник у сукобу. Вучић ово зна и његови политички пријатељи у Москви су срећни због тога, тамо нико нема интерес за што скоријим решењем сукоба на Косову", наводи "Шпигл" у закључку текста у којем се истовремено констатује разједињеност уједињене Европе и "радост" Москве због наставка убијања Срба на КиМ.