Свет

Лукашенко: ЕУ санкцијама води несамосталну политику конфронтације

Једини инструмент Брисела су једностране мере економског и политичког притиска, поручио је председник Белорусије честитајући народу Немачке Дан јединства
Лукашенко: ЕУ санкцијама води несамосталну политику конфронтације© TANJUG/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Европска унија води несамосталну политику конфронтације према многим држава, користећи санкције и мере политичког притиска које су супротне међународном праву, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

Наиме, Лукашенко је честитао народу Немачке Дан јединства, истакавши да је уједињење те земље 1990. године постало могуће захваљујући атмосфери поверења и конструктивној сарадњи између земаља.

"Прелазак са конфронтације на дијалог је тада захтевао од свих страна да донесу храбре, стратешке одлуке. Нажалост, Европска унија сада води независну политику конфронтације против низа суверених држава. Једини инструмент Брисела су једностране мере економског и политичког притиска, што је у директној супротности са међународним правом", казао је Лукашенко.

Како је нагласио, подршка званичног Берлина таквом курсу је штетна и апсолутно не одговара тежњама два народа, изазивајући дубоко разочарење и оправдано одбацивање у Белорусији, посебно имајући у виду страшне догађаје и бројне жртве на белоруском тлу током Другог светског рата.

"100 година након успостављања дипломатских односа, Белорусија је, као и до сада, спремна да развија сарадњу са Немачком на принципима једнакости и узајамног поштовања. То ће такође помоћи у јачању регионалне безбедности и стабилности", нагласио је.

Односи између Белорусије и западних земаља нагло су се погоршали од председничких избора 2020. године. Западне земље су постепено уводиле санкције против белоруских званичника, предузећа и индустрије.
Нова етапа у проширењу западних санкција Белорусији наступила је због подршке Минска Специјалној војној операцији.

image