Свет

Шеф дипломатије Пољске: Односи с Кијевом могу се поправити само уз "џиновски напор"

Односи Варшаве и Кијева су на силазној путањи због несугласица око украјинских житарица а упркос томе што Пољска подржава украјинске напоре против Русије, оценио је Збигњев Рау
Шеф дипломатије Пољске: Односи с Кијевом могу се поправити само уз "џиновски напор"www.globallookpress.com © Lev Radin

Неопходан је "џиновски напор" не би ли се превазишао јаз између Пољске и Украјине, изјавио је министар спољних послова Збигњев Рау док је објашњавао зашто није отишао на неформални састанак шефова дипломатије ЕУ у Кијеву.

"Суседски односи су на силазној путањи, чија је последица моје одсуство", рекао је Рау за телевизију "Полсат" коментаришући зашто је у украјинску престоницу отпутовао његов заменик Војчек Гервел.

Додао је да односи с Кијевом зависе од "три фактора" – геополитичког, националног, као и домаће подршке. Што се тиче геополитике, то јест сукоба с Русијом, Пољска је на истој страни с Украјином, док имају различите националне интересе, тј. размимоилазе се на тему увоза и транзита украјинских пољопривредних производа.

Чињеница да је Украјина овај проблем увела на врата Светске трговинске организације (СТО) и Генералне скупштине УН, уздрмала је поверење нашег друштва у актуелну политику кијевске владе према Пољској, рекао је Рау за "Полсат".

"После онога што се догодило, враћање на почетак захтеваће енормне напоре", рекао је пољски министар спољних послова.

У интервјуу за "Полсат" Рау је инсистирао да Варшава извршава све своје војне и политичке обавезе према Кијеву, укључујући и оне које захтева чланство у НАТО-у. 

"Пољска не говори Украјини шта да ради, али очекује исто заузврат", додао је он.

Увоз украјинског жита и других пољопривредних производа изазвао је дипломатски спор између Кијева и Варшаве последњих месеци. Потез ЕУ да укине царину на украјински извоз, као вид подршке тамошњој борби против Москве, угрозио је пољопривреднике у суседним земљама, јер нису могли да се такмиче са знатно јефтинијим кукурузом, пшеницом и сунцокретовим уљем.

Брисел је потом дозволио само транзит робе преко Пољске, Мађарске, Словачке и Румуније. По истеку мораторијума 15. септембра, поменуте земље су поново увеле забрану увоза украјинских житарица.

Украјина је потом покренула жалбу у СТО, док је председник Владимир Зеленски оптужио четири земље да подржавају Русију у свом говору 22. септембра на Генералној скупштини УН.

image