Процурио тајни британски извештај: Влада забрањује све критике америчке војске и НАТО-а

За "дезинформације" се у тајном извештају проглашавају све критике америчких снага које је могуће проверити, текстови које се сматрају "емотивним", или они који се заснивају на неименованим изворима

Тајни извештај на 130 страница, који је управо процурио, први пут документује међународну кампању цензуре коју финансира британска влада, а спроводе је Снаге за специјалне операције САД, преноси сајт "Грејзон".

У овом извештају, под "дезинформацијама" се сматрају све критике америчких оружаних снага или снага НАТО-а, чак и оне које се заснивају на чињеницама. Потом се препоручује "координисана акција против друштвених мређа", којом би се убудуће онемогућило објављивање оваквих прилога.

У извештају се препоручује и "интензивирање сарадње међу обавештајним агенцијама унутар ЕУ", што укључује и украјинске обавештајне службе. Тако су службе у Шпанији, како се наводи, спровеле такозвану "специјалну операцију на више нивоа", која је резултирала хапшењем новинара Анатолија Шарија.

За "дезинформације" се сматрају и текстови које су превише "емотивни", као и они који се заснивају на неименованим изворима.

Финансијери, организатори, извођачи радова

Међународне напоре координише владина компанија за односе са јавношћу "Цинк нетворк", са седиштем у Великој Британији.

Према подацима из евиденције јавних набавки, "Цинк нетворк" је добила више од пола милиона долара од америчке Команде за специјалне операције у Кенији и више од три милиона долара од Команде америчке војске у Европи и Африци.

Ове трансакције одвијале су се преко контроверзног америчког обавештајног извођача ЦАЦИ. Прошлог месеца савезни судија је одбио да одбаци тужбу против ове организације због њихове подршке војној тортури САД у затвору Абу Граиб.

У извештају се помиње и утицајна "истраживачка непрофитна организација 'Белингкет'", коју је, између 2019. и 2021. године "Цинк" финансирао са више од 65.000 евра.

Конкретна истраживања наводних "ратних дезинформација о Украјини", "Цинк" је препустио другим организацијама. На пример, анализа извештавања о Украјини додељена је украјинској компанији "Детектор медија", у чијем се годишњем извештају за 2020. као финансијери наводе амбасада САД у Украјини, америчка Агенција за међународни развој и Министарство спољних послова Данске.

Употреба термина "Запад" подстиче злоћудне наративе

Служба безбедности Украјине је као једну од важних мета издвојила новинара и политичара Анатолија Шарија, кога је два пута оптужила за издају.

Федерални истражни биро (ФБИ) проследио је захтеве СБУ-а да се цензурише и канадски новинар Арон Мејт, који је истакнути сарадник "Грејзона".

Извештај препоручује следећу методологију: да се претраживањем кључних речи сваке недеље прикупи 50 објава из медија, укључујући и "Телеграм" и "Фејсбук".

Процурили извештај, који финансира британска влада, експлицитно упозорава на употребу израза "Запад", тврдећи да употреба овог израза "подстиче наратив према којем такозвани 'колективни Запад' потпуно контролише Украјину."

У извештају се тврди и да "обавештајне агенције широм Европе могу и треба да ураде више, и да им је потребан јединствени приступ", а захтева се и "унапређење и интензивирање сарадње међу обавештајним агенцијама унутар ЕУ, са фокусом на злоћудни утицај страних информација."