Свет

Азербејџан одбио разговоре у Гранади: Француска није прихватљив саговорник

Баку је захтевао да Турска учествује у разговорима, али је предлог одбијен, у чему су Француска и Немачка показале нарочиту ревност
Азербејџан одбио разговоре у Гранади: Француска није прихватљив саговорник© TANJUG/AP Photo/Aziz Karimov

Азербејџан је одбио састанак пет страна који је заказан за пети октобар у Гранади у Шпанији, наводи азербејџанска агенција АПА.

Објављени су и разлози за такву одлуку. Наиме, Азербејџан је предложио и инсистирао да Турска учествује у разговорима, али је предлог одбијен, у чему су Француска и Немачка показале нарочиту ревност. 

Тако је у предложеном формату створена атмосфера која нимало није наклоњена Азербејџану, јер је предвиђено да учествују Јерменија, Азербејџан, Француска, Немачка и ЕУ. 

Због изјава у корист Јерменије од стране француских званичника (министра одбране, министра спољних послова итд), посете министра спољних послова Јерменији и војне сарадње, изјава о набавкама оружја и муниције и оптужби Азербејџана од стране председника Европског савета Шарла Мишела, Азербејџан не види потребу да учествује у преговорима у таквом формату, пренела је АПА.

Због тога је Азербејџан одбио састанак и председник Илхам Алијев није отишао у Гранаду. 

"Баку не види потребу да о проблемима региона дискутује са земљама које су далеко од тог региона. Баку сматра да о тим питањима може да се разговара у регионалним оквирима", наводи АПА. 

Додаје се да Азербејџан може да учествује на састанку ако се претходно одржи трипартитни формат ЕУ-Азербејџан-Јерменија, као и да било који формат који укључује Француску није прихватљив за Азербејџан и Баку у њему неће учествовати. 

У Гранади се одржава самит Европске политичке заједнице, а састанак пет актера требало је да се одржи у оквиру самита. 

image