Свет

Холандска министарка одбране поручила: Украјинци су јефтини

Све је јасније да је Украјина за Запад само валута за поткусуривање с Русијом
Холандска министарка одбране поручила: Украјинци су јефтини© Tanjug/AP Photo/Bram Janssen

Украјинци су јефтина валута за поткусуривање с Русијом и живи штит НАТО-а од Москве, признала је холандска министарка одбране, потврђујући још једном да је рат, који се води крвљу Украјинаца, заправо рат Запада.

Кајса Олонгрен је на Варшавском безбедносном форуму нагласила да је, као што је важно наставити подршку Украјини, једнако битно обезбедити да се зна да се "у руском рату не ради о Украјини, већ о безбедности Европе".

"Подршка Украјини је веома јефтин начин да се осигура да Русија са овим режимом не представља претњу НАТО-у. И од виталног је значаја да се та подршка настави", признала је Холанђанка, не трепнувши.

Однос Запада према Украјинцима, изгледа, само још Кијев није схватио, јер изјава холандске министарке, само је једна у низу изјава којима "савезници" омаловажавају тај народ.

Исто тако је и пољски председник Анджеј Дуда оценио да Русија мора бити заустављена у Украјини, где је такав подвиг "јефтин", и сам алудирајући на мању вредност живота украјинских војника у односу на њихове америчке колеге.

Јер, када га је "Вашингтон пост" упитао да умири америчке конзервативце који се противе финансирању кијевског режима у сукобу с Русијом, он је рекао – "једноставно је".

"Тренутно се руски империјализам може јефтино зауставити, јер амерички војници не умиру", додао је Пољак.

Остварују се, дакле, прогнозе "филантропа" Џорџа Сороша који је још 1993. писао да у новом светском поретку, Партнерство за мир може имати важну улогу, а да би за то, као топовско месо, могли бити искоришћени народи источне Европе.

"Комбинација људства из источне Европе са техничким могућностима НАТО-а умногоме би унапредила војни потенцијал Партнерства јер би смањила ризик од 'врећа за тела' за државе НАТО-а, што је главно ограничење њихове спремности да делују. Ово је одржива алтернатива надолазећем светском хаосу", писао је својевремено Сорош.

Одрживо за њихове савезнике, али за Украјинце неодрживо - та земља на фронту има огромне губитке, велики број људи гине, а војници уништавају чак и сопствену инфраструктуру.

Руски председник Владимир Путин је средином септембра рекао да је Кијев од почетка офанзиве изгубио више од 71.000 војника, док је министар одбране Сергеј Шојгу раније ове недеље навео да су украјинске жртве само овог месеца износиле више од 17.000 људи.

image